Vágólapra másolva!
Mexikóvárosban a szabadnap után a 12. fordulóval folytatódott a sakkvilágbajnokság. A játéknap rangadóján Lékó Péter sötéttel vereséget szenvedett Vlagyimir Kramnyiktól. A katalán megnyitásban az orosz világbajnok a 13. lépésben újított, amivel hosszas gondolkodásra kényszerítette nagymesterünket. Sajnos Lékó elfogadta a felkínált minőségáldozatot, majd a 27. lépésben vesztő királylépést húzott, a 39. lépésben  a játszma feladására kényszerült. Az éllovas Viswanathan Anand gyors döntetlennel fél lépéssel közelebb került a világbajnoki cím elhódításához. Az izraeli Borisz Gelfand legyőzte a túlzott kockázatokat vállaló örmény Levon Aronjant, és megőrizte második helyét, egy pontra megközelítette Anandot. Az orosz derbi eredeti játék után Alekszander Morozevics győzelmével ért véget. A 13. játéknapon Lékó holtversenyes társával, Morozeviccsel mérkőzik meg, Gelfand világos lesz Kramnyik ellen, Anand sötéttel Griscsukkal játszik.

Megkezdődött a sakkvilágbajnokság hajrája, élesedik a küzdelem, a viadal 12. fordulójában három játszma is döntéssel fejeződött be. A játéknap rangadóját Vlagyimir Kramnyik és Lékó Péter vívta, egymás ellen a 86. partijukat játszották. Klasszikus gondolkodási idejű küzdelmekben 4-4-re álltak 38 döntetlen mellett. Mexikóvárosban az első félidőben gyors döntetlennel végződött az első összecsapásuk, de féltettük nagymesterünket a második partitól, ahol a sötét bábukat kellett vezetnie az orosz világbajnok ellen.

Villámgyorsan lehúztak a katalán megnyitásban 12 lépést, majd Kramnyik újított, amivel nagyon meglepte Pétert. Hosszasan gondolkodott, 45 értékes percet áldozott a futó visszavonulására, majd a 21. lépésben meglepően gyorsan húzott, holott ez volt az ütközet kritikus pillanata.

Lékó Péter rosszul döntött, elfogadta a felajánlott minőségáldozatot, majd a fenyegető időzavar árnyékában rossz helyre lépett királyával, ami vesztőlépés volt. A világelső betört vezérével a hetedik sorra, huszárjával tempókat nyert, majd a futó átlójának megnyitásával kamatostul nyerte vissza az anyagot, a 39. lépésben kikényszerítette a vezércserét, Péter feladásra kényszerült.

Kramnyik a győzelemmel egyedül harmadik a tabellán, és a 13. fordulóban a második helyezett izraeli Borisz Gelfanddal mérkőzik meg. Lékó a vereséggel visszaesett a holtversenyes negyedik helyre, s nehéz csata vár rá az orosz Alekszander Morozeviccsel szemben.

Forrás: [origo]

A viadalon fölényesen vezető Viswanathan Anand fél lépéssel közelebb került a világbajnoki cím elhódításához. Sötéttel gyorsan remizett az orosz Peter Svidlerrel, a spanyol megnyitású partiban nem volt gondja a kiegyenlítéssel, de érthetően nem kockáztatott.

Agresszivitásának lett az áldozata Levon Aronjan. Világossal kétes értékű újítással próbált viharokat kavarni az egy ponttal előtte álló Borisz Gelfanddal szemben, s ezzel az izraeli nagymester malmára hajtotta a vizet. A világbajnokság doyenje higgadtan reagált, majd a felszakított világos királyállás ellen döntő rohamot indított. A világos haderő összekuszálódott, Gelfand tisztet nyert, harmadik győzelmével megőrizte második helyét, s egy pontra megközelítette az indiai exvilágbajnokot.

Forrás: [origo]

Korán letért az elméleti ösvényről az orosz derbin a két Alekszander, és ez Morozevicsnek kedvezett. Griscsuk fokozatosan időzavarba került, többször is hibázott, majd a kapkodásban elnézett egy kiskombinációt, negyedszer kényszerült kapitulációra, Morozevics harmadik győzelmével javított helyezésén.

A 12. forduló eredményei:
Levon Aronjan (örmény, 2750) - Borisz Gelfand (izraeli, 2733) 0 - 1 (Félszláv védelem, 40)
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2769) - Lékó Péter (magyar, 2751) 1 - 0 (Katalán megnyitás, 39)
Alekszander Morozevics (orosz, 2758) - Alekszander Griscsuk (orosz, 2726) 1 - 0 (Angol megnyitás, 42)
Peter Szvidler (orosz, 2735) - Viswanathan Anand (indiai, 2792) döntetlen (Spanyol megnyitás, 22)

A világbajnokság állása:
1.Viswanathan Anand 8 pont
2. Borisz Gelfand 7
3. Vlagyimir Kramnyik 6,5
4-6. Lékó Péter, Alekszander Morozevics és Levon Aronjan 5,5
7-8. Peter Szvidler és Alekszander Griscsuk 5

A világbajnokság táblázata:

Forrás: [origo]

A 13. forduló párosítása:
Aronjan - Szvidler
Gelfand - Kramnyik
Griscsuk - Anand
Lékó - Morozevics