Vágólapra másolva!
Pazarul kezdte az idényt az AS Roma együttese, amely öt forduló után veretlenül áll a Serie A élén, és a Bajnokok Ligájában is győzelemmel rajtolt. A Farkasok számára a következő egy hónap akár meghatározó is lehet a szezon alakulása szempontjából, hiszen az Internazionale elleni rangadót követően a BL-ben a Manchester United otthonában lépnek pályára, az AC Milan elleni összecsapásra pedig október végén kerül sor.

A római együttes a legutóbbi pontvadászatban ezüstérmes lett a Serie A-ban, és a Bajnokok Ligájában is egészen a negyeddöntőig menetelt, igaz, ott meglehetősen kínos módon esett ki a Manchester United ellen: az Old Traffordon egy 7-1-es vereségbe szaladt bele a gárda.

Ezzel együtt a 2006-2007-es szezont mindenképpen sikeresként könyvelhették el az egyesületnél, főleg, ha még hozzávesszük a csapatkapitány Francesco Totti gólkirályi címét, ami egyben európai Aranycipőt is ért a támadónak.

A nyáron a vezetőség igyekezett minél hamarabb lezárni az átigazolásokat, így aztán már június közepén megszerezték a Bayer Leverkusen brazil középhátvédjét, Juant, majd sorra jött a többi transzfer is: érkezett Mauro Esposito a Cagliaritól, Ahmed Barusso a Riminitől és Ludovic Giuly az FC Barcelonától, míg az addig csak kölcsönben lévő Mirko Vucinicet és David Pizarrót végleg leigazolta a klub.

A távozók között sokáig egyetlen meghatározó játékos sem volt, azonban szinte mindenki biztos volt benne, hogy a csapat román védője, Cristian Chivu elhagyja a klubot. Ez azonban nem ment valami egyszerűen, mivel a futballista és az AS Roma érdekei csak annyiban egyeztek, hogy mind a két fél a lehető legtöbb pénzt akarta látni az ügyletből.

A rómaiak ugyanakkor azt is szerették volna, ha Chivu nem valamelyik közvetlen riválisukat erősíti, hanem külföldre szerződik, és már meg is egyeztek a Real Madriddal, a futballista viszont inkább az FC Internazionaléban akarta folytatni pályafutását, és nemet mondott a spanyoloknak.

Végül Chivu akarata érvényesült, hiszen a román bekk valóban az Interben kötött ki: a milánóiak 15 millió eurót fizettek ki érte. Az így befolyt összegből a Farkasok még egy labdarúgót szerződtettek: augusztus közepén megszerezték a Real Madrid brazil jobbhátvédjét, Cicinhót, aki kilencmillióba került. A játékoskeret így viszonylag hamar kialakult, és a Roma mellett szólt az is, hogy Spalletti mesternek nem kellett új csapatot építeni, ellenben egyes posztokon megnőttek a választási lehetőségei.

Forrás: EPA

Az aranycipős Totti az új idényt is jól kezdte, eddig négy bajnoki gólnál jár

Ezzel együtt az első két játéknapon ugyanazt a kezdőtizenegyet küldte pályára, amelyben ráadásul egyetlen "valódi" új szerzemény sem szerepelt, és a Farkasok mind a két meccset kapott gól nélkül nyerték meg, akárcsak harmadik bajnokijukat, illetve a Dinamo Kijev elleni hazai BL-meccsüket. Ezt követően azonban a védelmet kissé meg kellett bontania a szakvezetőnek, elsősorban a sérülések miatt, hiszen előbb az első két bajnokin kissé szokatlan módon középhátvédként pályára küldött Christian Panucci dőlt ki a sorból, majd pedig a jobbhátvéd Marco Cassetti sérült meg.

Részben ez eredményezte, hogy legutóbbi két bajnokiját a Roma már nem úszta meg bekapott gól nélkül, és a Juventus, illetve a Fiorentina elleni rangadón is 2-2-es döntetlent ért el. Más kérdés, hogy a helyzetek alapján mind a két összecsapáson nyerhetett volna a csapat, és ez fokozottan igaz a Violák elleni mérkőzésre: nem véletlen, hogy ezen a találkozón a firenzeiek francia kapusát, Sébastien Freyt választották meg a legjobbnak. A római szurkolók szerint ezen a meccsen a győzelem elmaradásának a fő oka a csapatkapitány, Francesco Totti hiánya volt: a legutóbbi szezon gólkirálya az első négy bajnokin négyszer volt eredményes.

A Fiorentina ellen viszont Vucinic játszott a posztján, az előretolt ék pozíciójában, és a montenegrói futballista két ziccert is kihagyott, amelyek közül a Roma fanatikusai szerint Totti legalább egyet értékesített volna. A klub élő legendája egyébként szintén kisebb sérülés miatt nem játszott a hétközi fordulóban, ám a hírek szerint az Inter elleni rangadón már ott lesz a kezdők között. Sérültben azonban így sem lesz hiány, hiszen Cassetti még mindig nem áll Spalletti mester rendelkezésére, és a Fiorentina elleni összecsapáson Rodrigo Taddei, illetve Alberto Aquilani is kidőlt a sorból.

Hogy a gárdát mégsem lehet majd igazán tartalékosnak nevezni, az elsősorban a vezetőség remek nyári munkájának köszönhető, hiszen sikerült egy olyan keretet létrehozni, amelyben talán egyedül Totti kivételével minden poszton van megfelelő utánpótlás. A rómaiak valahogy ráéreztek, hogy ezúttal több játékosra lesz szükség, mind a legutóbbi idényben, amikor a teljes bajnokság alatt csak 23 labdarúgót vetett be az szakvezető, míg most már öt játéknap alatt 21 különböző focista lépett pályára a Roma színeiben a Serie A-ban.