Templeton: értékteremtő az OMV-Mol fúzió

Vágólapra másolva!
A Templeton Asset Management Befektetési Alap azért támogatja az OMV osztrák és a Mol magyar olajipari konszern egyesülését, mert értékteremtőnek tartja a fúziót - közölte Mark Mobius, a cég elnöke szombati bécsi sajtóértekezletén.
Vágólapra másolva!

Nem háborúskodást akarnak szítani, ellenkezőleg a részvényesek érdekében a két vállalat közötti párbeszéd oldalán állnak - hangsúlyozta. A befektetőház közlése szerint hasonló arányban részesedik mindkét cégből, a pontos százalékot azonban nem tárta fel.

Az OMV-Mol ügyletnél vizsgálat alá kell vonni az osztrák kormány tulajdonrészét is az OMV-ben, mert ha az esetleg kormánybefolyás eszköze, akkor azt egyfelől ők is elutasítják, másfelől ez a körülmény alátámasztaná a Mol érvelését. Szerinte az lenne a legjobb, ha az osztrák kormány eladná a részvényeit, bár a jelenlegi szakaszban inkább már csak az segítene, ha a két kormány leülne tárgyalni egymással és megállapodnának, hogy kimaradnak az ügyből.

Mobius hozzátette, hogy a közeljövőben kapcsolatba kívánnak lépni mindkét vállalat vezetőségével, hogy az összeolvadás kérdéseiről beszéljenek. A Templetonnak azonban nem áll szándékában kezdeményezni a Mol rendkívüli közgyűlésének összehívását - tette hozzá.