Tízezrek spórolhatók netes cascováltással

Vágólapra másolva!
Jelentős kedvezményekre számíthatnak mostantól az interneten cascót kötő autósok. A csak online elérhető ajánlatok akár több tízezer forinttal olcsóbbak az eddigi konstrukcióknál, sőt a netes ügyintézésnek egyéb előnyei is vannak.
Vágólapra másolva!

Bizonyos új, már élő internetes konstrukciók a korábban megszokottaknál 55 százalékkal alacsonyabb díjakkal kecsegtetnek, de az olcsóbbodás átlagos mértéke is el fogja érni a 25-30 százalékot - jósolja Rácz István, a számos új kedvezményt kínáló Biztosítás.hu ügyvezetője.

Nyugat-Európában az életbiztosításokat leszámítva a legtöbb biztosítást az interneten kötik, jellemzően nagy engedményekkel. Az online kötés Magyarországon is egyre elterjedtebb (aránya a kötelezőknél a duplájára, a cascók esetében ötszörösére nőtt egy év alatt), de még mindig meglehetősen alacsony.

A társaságok ezért elsősorban a neten igyekeznek a meglehetősen alulbiztosított magyar autóstársadalmat megnyerni a cascónak. (A hazai tulajdonosok csupán egynegyedének van cascója - tőlünk nyugatra a kétharmadának.) Rácz István elmondta, cége az [origo]-n mostantól kilenc biztosító cascóit közvetíti, köztük olyanét is, amely eddig nem volt jelen az online piacon.

Csökken a kiszolgáltatottság

Nagy segítséget nyújthat a szolgáltatás a finanszírozott autót vásárlóknak: mivel a finanszírozó engedményezését igazoló dokumentumot a biztosítók online kiadják, az ügyfelek nincsenek a márkakereskedő által ajánlott két-három biztosító - gyakran drága - termékére utalva. Lehetőség van adathiányos casco kötésére is, így a jármű már akkor biztosítva van, amikor kigördül a szalonból vagy a kereskedésből.

Rácz István ugyanakkor arra számít, hogy a jelenlegi 850 ezer cascós váltása mozdítja majd meg igazán a piacot. Egy, az átlagosnál valamivel drágább kocsit birtokló budapesti számára a megtakarítás az új, internetes akciókkal évente akár 60-80 ezer forintra is rúghat - cégtől függően. Az díjak átlagos csökkenése 30 ezer forint körüli lehet.

Reményét egyebek mellett arra alapozza, hogy cascováltás esetén - mivel folyamatos a fedezet - a szemlétől eltekintenek a biztosítók. Erre korábban nem volt példa, amint az is kuriózumnak számít, hogy a váltás időpontjának közeledtére időzítve - mely az élő szerződés megkötésének dátumától függ - bárki e-mailes emlékeztetőt kérhet.

Egy rakás új konstrukció lesz

Az új belépők és a biztosítót váltók a már meglévő termékek árának mérséklődése mellett eddig nem vagy alig ismert konstrukciókkal is találkozhatnak, mint például a rész-casco, amely adott esetben csak lopásra nyújt garanciát. Ugyancsak fontos újdonság, hogy több cég figyelembe veszi a casco díjának megállapításakor a kgfb bónuszfokozatát.

A biztosítók egyedi kedvezményeket is nyújtanak, így 5-15 százalék kedvezményt kétéves szerződés esetén, 15 százalékos típusengedményt, illetve 30 százalékos tarifakedvezményt. Az internetes kötés legnagyobb előnye pedig, akárcsak a kötelezőknél, a könnyű összehasonlíthatóság: kilenc társaság ajánlatai jelennek meg az érdeklődők képernyőjén.