Vágólapra másolva!
A Kínától elszenvedett 3-0-s vereséget követően az Európa-bajnok magyar nőiasztalitenisz-válogatott 3-1-re nyert a házigazda Németország ellen a magdeburgi csapat Világkupa második fordulójában.

Négy nappal a budapesti Magyarország-Kína női válogatott asztalitenisz-mérkőzés előtt Magdeburgban, a csapat-Világkupa első fordulójában is összecsapott a sportág jelenlegi világ- és Európa-bajnoka. A papírformának megfelelően Kína 3-0-ra nyert a magyar együttes ellen. A mérkőzést a 2008-as olimpiai szisztéma szerint rendezték, amelynek az a legfontosabb eleme, hogy az a játékos, aki a párosban szerepel, egyéniben összesen csak egy mérkőzést vívhat a három győzelemig tartó csapatmérkőzésen.

A kínaiak bombaerős csapattal érkeztek, ami azért is figyelemreméltó, mert ugyanezek a játékosok szerepelnek majd az október 9-ei, budapesti gálamérkőzésen, Bátorfi Csilla búcsúztatóján. A világranglistát vezető Csang Csi-ning mellett a második Kuo Csüe, a harmadik Vang Nan és az ötödik Li Hsziao-hszia alkotta a kínai együttest.

A beírás alapján, az első mérkőzésen Póta Georgina a világranglista éllovasával, Csang Csi-ninggel került szembe. Póta az első két szettben egyaránt 7-7 pontot szerzett, majd a harmadikban szinte végig a Statisztika versenyzője vezetett. A legkedvezőbb helyzetben 9:7-es állásnál volt a magyar, ám Csang világklasszishoz méltó és olykor szerencsés játékkal 13:11-re nyerte meg a harmadik játszmát, s ezzel a világbajnok 1-0-s vezetéshez jutott.

Lovas Petra ellenfele az idei, zágrábi világbajnokság ezüstérmese, Li Hsziao-hszia volt. Li ezen a találkozón jobban játszott, mint az első meccsen honfitársa, ennek megfelelően három villámgyors játszmában győzte le a magyart 3:0-ra.

Fotó: Szabó Pál

Póta Georgina

Sem Lovasnak, sem pedig Linek nem maradt sok ideje a pihenésre, hiszen a párosban mind a ketten asztalhoz álltak. Lovas mellett Tóth Krisztina, Li mellett pedig Vang Nan szerepelt a harmadik mérkőzésen, melynek az első játszmáját 13:11-re a magyar kettős nyerte, s ez volt a kínaiak elleni találkozó első magyar játszmagyőzelme. De nem az utolsó, hiszen a harmadik szettben is Tóthék voltak a jobbak, igaz, a másodikban és a negyedikben pedig a kínaiak.

Ennek megfelelően 2:2 után jöhetett az ötödik, mindent eldöntő játszma, amely Vangék sikerét hozta, így a 75 percig tartó összecsapáson Kína 3-0-ra legyőzte Magyarországot.

Mivel a délelőtti első fordulóban a németek 3-1-re legyőzték a japánokat, a magyar együttes csak abban az esetben reménykedhetett a legjobb négy közé jutásban, ha felülmúlja a hazai pályán játszó németeket. Az idei, belgrádi Európa-bajnokságon már sikerült ez a bravúr, hiszen a szerb fővárosban e két csapat vívta az elődöntőt, s akkor a magyarok nyertek 3-1-re.

Téglás Péter szövetségi kapitány és Póta Georgina mondta a minap Bátorfi búcsúztatásáról:

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=lOvL8OHgC8hJS2Lv


Az Európa-bajnoki címet védő magyar válogatott a legszebb reményeket felülmúlta, hiszen az otthon küzdő, s ezáltal esélyesebbnek tartott németeket ezúttal is 3-1-re győzte le. Mindez azt jelenti, hogy a csapat szombaton délelőtt Japán ellen az elődöntőbe jutásért, s egyben az éremért játszik Magdeburgban.

Eredmények, 1. forduló:
A csoport:
Kína - Magyarország 3-0
Csang Csi-ning - Póta Georgina 3-0 (7, 7, 11)
Li Hsziao-hszia - Lovas Petra 3-0 (7, 6, 3)
Vang Nan, Li Hsziao-hszia - Lovas Petra, Tóth Krisztina 3-2 (-11, 4, -9, 4, 5)

Magyarország - Németország 3-1
Lovas Petra - Wu Jiadou 3-1 (-2, 9, 5, 8)
Tóth Krisztina - Nicole Struse 3-0 (6, 6, 9)
Tóth, Póta Georgina - Wu, Elke Wosik 2-3 (13, -3, 11, - 9, -14)
Póta-Struse 3-2 (10, 10, -11, -6, 9)

A csoport többi meccsén:
Németország - Japán 3-1
Kína - Japán 3-0

B csoport:
Koreai Köztársaság - Hongkong 3-0
Ausztria - Fehéroroszország 3-2

A magyar csapat szombaton délelőtt 10 órától Japán ellen lép asztalhoz.