Vágólapra másolva!
Egyedül a Philadelphia Flyers tudott idegenben nyerni az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) legutóbbi játéknapján. A pennsylvániaiak az új igazolás, Daniel Briere két góljának is köszönhetően győztek a Calgary Flames otthonában.

Komoly változtatásra szánta el magát a Philadelphia Flyers jégkorongcsapata, amely a 2006-2007-es szezont eredetileg szépre tervezte, ám a klub fennállásának 40. évfordulója csúfos kudarccal végződött. A csapat ugyanis az utóbbi 13 évadot tekintve először nem jutott el a playoffig. Sőt...

Azt érezni lehetett a szezon előtt, hogy gyengült a keleti gárda, hiszen Michal Handzus Chicagóba, Kim Johnsson pedig Minnesotába szerződött, míg Eric Desjardins és a csapatkapitány, Keith Primeau visszavonult.

A vezéregyéniségeit vesztő csapat Peter Forsberget választotta meg "csékának", ám a svéd csatárcsillag folyamatos térdsérülése miatt alig-alig léphetett pályára, s ha ott volt a jégen, akkor sem tudott segíteni a társaknak.

Bob Clarke igazgató és Ken Hitchcock edző idény közben távozott, helyüket Paul Holmgren, illetve John Stevens foglalta el, ám az új tréner sem tudott életet verni az együttesbe. A Flyers a 40. születésnapot emlékezetessé tette, de nem úgy, ahogy a szurkolók szerették volna. Szinte minden létező franchise-rekordot megdöntött, beleértve a 10 meccses vesztes szériát, illetve a november 29-e és február 10-e közötti hazai rémálmot, amikor zsinórban 12-szer kapott ki Philadelphiában.

Ezek után nem meglepő, hogy 22-48-12-es "rekordjával" a liga legrosszabbjaként zárt. Korábban még sohasem fordult elő az NHL történetében, hogy egy csapat egyik szezonban 101 ponttal zárjon, a következőben 45-tel kevesebbel...

A klubvezetés új csapat építésébe kezdett, már a szezon közben elpasszolta Forsberget a Nashville-nek, a svéd helyére érkezett Scottie Upshall, Ryan Parent és két draftjog. Ugyancsak távozott évközben Kyle Calder, illetve Alekszej Zsitnyik, előbbi helyére Lasse Kukkonen, utóbbiéra Braydon Coburn igazolt Philadelphiába, de Martin Biron is elcserélte a Sabres kapusmezét.

A nyáron aztán folytatódott a kereskedelem, a Nashville-től Kimmo Timonen és Scott Hartnell is áttette székhelyét a keleti partra, mindketten hatéves szerződést kötöttek. A Flyers a drafton megszerezte a nagy tehetségnek tartott James vanRiemsdyket, majd július elsején szerződtette a Buffalo sztárját, Daniel Briere-t, akinek nyolc évre 52 milliót ígért. És akkor még nem beszéltünk az edmontoni duóról, Jason Smith és Joffrey Lupul elcserélte magát Joni Pitkanennel, illetve Geoff Sandersonnal, de elhagyta Philadelphiát Todd Fedoruk (Dallas Stars) és Mike York (Phoenix Coyotes) is.

A célok egyértelműek: visszacsempészni Philadelphiába a régi korok emlékét, nemcsak a rájátszásba való jutással, de esetlegesen még ennél is többel. Az első idei meccsen aratott győzelem mindenesetre jó előjelnek tekinthető.

Eredmények:
New York Rangers - Florida Panthers 5-2
Ottawa Senators - Toronto Maple Leafs 3-2
Tampa Bay Lightning - New Jersey Devils 3-1
Nashville Predators - Colorado Avalanche 4-0
Minnesota Wild - Chicago Blackhawks 1-0
Edmonton Oilers - San Jose Sharks 3-2 - szétlövés után
Calgary Flames - Philadelphia Flyers 2-3
Phoenix Coyotes - St. Louis Blues 3-2