Vágólapra másolva!
A férfiaknál a gerelyhajítás világbajnokát, a finn Tero Pitkämäkit választotta meg az idei év legjobbjának az Európai Atlétikai Szövetség (EAA). A nőknél a horvátok kiváló magasugrója, Blanka Vlasic diadalmaskodott.

A 24 éves Pitkämäki az oszakai vb-n 90,33 m-rel győzött, majd azt követően két Golden League-viadalon, valamint a Világdöntőn sem talált legyőzőre.

Az idei ranglistán 91,23 méterrel a második lett az amerikai Breaux Greer mögött.

Bár a díjat nem ezért kapta, de Pitkämäki erejét mutatja, hogy talpra tudott állni azok után, hogy a júliusi római Golden League-versenyen megsebesítette gerelyével a francia Salim Sdirit.

A nőknél Blanka Vlasic, a kiváló horvát magasugró győzelmét már csütörtökön nyilvánosságra hozta az EAA.

A döntése a legkevésbé sem nevezhető meglepetésnek, hiszen a 23 éves Vlasic idén világbajnoki címet szerzett Oszakában, és szinte az egész szabadtéri szezont uralta az egyébként kiegyensúlyozott magasugró mezőnyben.

Vlasic augusztus 7-én 2,07 méterre javította legjobbját, s egyben a horvát csúcsot - ennél magasabbra csak a világcsúcstartó bolgár Sztefka Kosztadinova jutott. Szinte minden viadalon, ahol elindult, 2 méter felett ugrott. Kimagasló formáját mutatja, hogy kilenc versenyen próbálkozhatott meg a 2,10 m-es világrekorddal, s noha nem sikerült átjutnia felette, több remek kísérlete is volt.

A két versenyzőnek a díjakat ünnepélyes keretek között adja át az EAA jövő pénteken, Máltán