Vágólapra másolva!
Az amerikai hanglemezkiadók szövetsége (RIAA) első fokon pert nyert egy Minnesotában élő nő ellen, akivel 220 ezer dolláros kártérítést akarnak fizettetni 24 zeneszám megosztásáért.
Vágólapra másolva!

A 30 éves Jammie Thomas a hat legnagyobb zenekiadónak kellene, hogy kifizesse a közel 40 millió forintnak megfelelő összeget - adta hírül a News.com. A nőt azzal vádolják, hogy 1700 zeneszámot tett elérhetővé az interneten keresztül letöltésre, amikor a Kazaa fájlcserélő-rendszert használta, de a RIAA csak 24 zeneszámra koncentrált a per során, amelyek mindegyikét 9250 dollárra "árazták be" a szerintük okozott kár miatt.

A PC tulajdonosa a bűnös

Thomas ügyvédei azzal védekeztek a per során, hogy a nő nem is volt regisztrálva a Kazaa-n, de a bíróság ezt nem vette figyelembe. A RIAA győzelme éppen ezért precedensértékű, ugyanis a számítógép és az internetkapcsolat tulajdonosát vonják felelősségre. A hanglemezkiadók a 2003-ban elindított kalózkodás-ellenes hadjáratukban több mint 20 ezer felhasználó ellen indítottak eljárást, akik rendszerint a bíróságon kívül állapodtak meg a szövetséggel pár ezer dolláros kártérítésekben.

Az EFF internetes jogvédő szervezet szerint nem kérdéses, hogy fellebbezni kell az ítélet ellen, amely rávilágít, mennyire aránytalanul alkalmazzák a hatóságok a szerzői jogi törvényeket. A kalózkodás ellen hozott jogszabályokat ugyanis olyan esetekre tervezték, amikor valaki nagy mennyiségben sokszorosít CD-ket vagy DVD-ket, amit össze sem lehet hasonlítani azzal, hogy valaki az otthoni számítógépén fájlcserélő szoftvert használ.

Még lehet kibúvó

A szervezet szakértői szerint másodfokon az a technika részlet nyomhat leginkább a latban, hogy Thomas ténylegesen megosztotta-e másokkal a kérdéses zenefájlokat, vagy csak elérhetővé tette őket a rendszerben. Számtalanszor előfordul ugyanis, hogy a felhasználók nem szándékosan tesznek elérhetővé jogvédett anyagokat például egy weboldal linkjének továbbadásával - állítja az EFF. A jogvédők szerint a lemezkiadók eljárása egyébként sem csökkenti a kalózkodást.

A RIAA képviselői maguk is elismerik, hogy az otthoni felhasználók beperelése a legutolsó lépés, amire vetemednek, és hogy nem áll szándékukban a teljes összeget behajtani a vádlotton. Jammie Thomas egyelőre nem kommentálta az ítéletet, és nem lehet tudni, hogy fellebbez-e.