Mobilra is lesz Firefox böngésző

Vágólapra másolva!
A Mozilla mobiltelefonos változatban is elkészíti népszerű webböngészőjét, amely legkorábban valamikor 2008-ban jelenhet meg.
Vágólapra másolva!

A Firefox böngésző mobil változatához a Mozilla Corporation már fel is vette a fejlesztőket, akik az elkövetkezendő 1-2 évben készítik majd el a szoftvert - adta hírül a PC World. A cég ezzel a lépéssel több korábbi próbálkozás után végre komolyan beszáll a mobilinternetezőkért folytatott versenyfutásba.

A cég ezen döntésében komoly szerepet játszott a látványos böngészési képességekkel felruházott Apple iPhone megjelenése. "Világosan látszik, hogy a felhasználóknak teljes böngészési élményre van szüksége a mobil eszközökön" - írta Mike Schroepfer, a vállalat fejlesztésért felelős alelnöke a blogján. "Ha eddig nem lettünk volna biztosak ebben, az iPhone megjelenése után azok lehetünk."

A mobilos Firefox a Mozilla böngészőmotorjának következő, 2.0-s változatára épül majd, amely 2009 előtt biztosan nem készül el teljesen, viszont a telefonra telepíthető Firefox már jövőre megjelenhet. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a szoftver milyen mobilkészülékeken fut majd. A Mozilla idén jelenetetett meg egy Windows Mobile operációs rendszerre írt böngészőt Minimo néven, ennek a fejlesztését azonban nem folytatják: a mobilos Firefox teljesen új projekt lesz.

A cégnek emellett van egy mobilos projektje Joey néven is, amely a számítógéppel eltárolt multimédiás állományok telefonról való elérését teszi lehetővé, és részt vesznek egy nyílt forráskódú fejlesztésben is, amelyenek keretében például a Nokia N800-as webböngésző készülékre készítettek böngészőt. A majdani mobilos Firefox az Opera, az Internet Exlporer és az Apple Safari böngészőinek jelenthet majd konkurenciát.