Elfogyott a gabona készlet

Vágólapra másolva!
Az intervenciós raktárakban jelenleg 560 ezer tonna gabona található, ebből 464 ezer tonna a kukorica. A jelenleg raktáron levő készleteket azonban már értékesítették - tudta meg a Napi Gazdaság a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalban (MVH).
Vágólapra másolva!

A gabona irányító bizottság kéthetente ülésezik, egészen az év végéig. A két héttel ezelőtti ülésen kukoricát tonnánként 220,1 és 230, míg búzát 232,2 és 241,2 euró közötti áron értékesítettek.

Az idén jelentek meg a termeléstől elválasztott, úgynevezett történelmibázis-jogosultság (tbj) alapján folyósítható agrártámogatások. A tbj olyan átruházható, ideiglenesen átengedhető, örökölhető vagyoni értékű jog, amelynek alapján egyes ágazatokban nemzeti kiegészítő támogatás jár a kedvezményezettek számára. A jogosultság mértékét az MVH a 2006. évben a kedvezményezettek számára kifizetett nemzeti kiegészítő támogatások alapjául szolgáló termelési egység (állatlétszám, terület, tejkvóta) nagysága alapján számolja ki. A szántóföldi növények kiegészítő nemzeti támogatásához kapcsolódó 2008. évi történelmibázis-jogosultságokat a 2006. évi, hasonló támogatásra jogosultnak ítélt területek alapján számolják ki. Ha például egy gazdálkodó 2006-ban tízhektárnyi terület alapján kapott szántóföldi nemzeti kiegészítő támogatást, akkor számára 10, szántóföldi növényekre vonatkozó tbj-t állapítanak meg.

E bázisadatot azonban abban az esetben módosítani kell, ha a termőföld használójának személyében a támogatási kérelem benyújtása és 2006. december 31. között változás következett be. Amennyiben például a már említett gazdálkodó a tavalyi területalapú támogatás iránti kérelme beadása és 2006. december 31. között további öthektárnyi, 2006-ban szántóföldi nemzeti kiegészítő támogatásban részesült földet vett használatba, akkor eddigi 10 jogosultságát további 5 jogosultsággal kell kiegészíteni. Természetesen ezzel párhuzamosan a földterületet átadó jogosultságainak száma öttel csökken. Hasonló következményekkel jár a történelmibázis-jogosultságok 2007. január 1. és október 2. közötti átruházása vagy ideiglenes átengedése is.

Ezekről az érintett kedvezményezetteknek a megfelelő nyomtatványokon és dokumentumokkal 2007. október 31-ig kell az MVH-t értesíteniük. A részletekről és a vonatkozó jogszabályokról a hivatal (www.mvh.gov.hu) honlapján tájékozódhatnak az érdekeltek.

Piaci információk szerint a korábban intervencióból megvásárolt gabona egy része is a határokon belül van. Intervenciós gabonát állattartók is vásároltak takarmánycélra. Másrészt vannak "alvó készletek" is, amelyeket a kereskedők vásároltak fel és azért nem értékesítik tovább, mert magasabb árban reménykednek. Azt azonban, hogy mennyi gabona "lapul" így a magtárakban, szinte senki nem tudja megmondani, a legóvatosabb becslés is 500 ezer és 1 millió tonna közé teszi a mennyiséget.