Vágólapra másolva!
A Red Bull Salzburg az előző szezonban hatalmas fölénnyel nyerte meg az osztrák bajnokságot, ám hogy a klub háza táján nincs minden rendben, azt egyértelműen jelezte a vezetőedző, Giovanni Trapattoni segítőjének, Lothar Matthäusnak a nyári menesztése. Manapság már Trap alatt is inog a kispad, hiszen a gárda nem csak a nemzetközi porondon vallott ismét kudarcot, hanem immár otthon is bukdácsol - nem meglepő, hogy a napokban Klaus Augenthalerrel és Jürgen Klinsmannal is kapcsolatba hozták a klubot.

Az eredetileg SV Austria Salzburg névre hallgató egyesületből 2005-ben lett Red Bull, amikor az energiaital-gyártó cég tulajdonosa, Dietrich Mateschitz megvette a klubot. Az üzlet nagyon sok szurkolónak nem nyerte el a tetszését, hiszen Mateschitz megváltoztatta a salzburgiak eredeti színeit, és manapság a gárda lila-fehér helyett az energiaitalnak megfelelően piros-kékben játszik.

Az új tulajdonos pénze ugyanakkor azt jelentette, hogy a klub osztrák szinten sztárjátékosnak számító focistákat tudott vásárolni, és a kispadra is egy nagyágyú érkezett az olasz Giovanni Trapattoni személyében, akinek asszisztense Lothar Matthäus lett. A 2006-2007-es pontvadászatban a Salzburg óriási fölénnyel végzett az élen, 19 pontot vert a másodikra, és a gólkirály is a csapatból került ki a német Alexander Zickler személyében - akit az év játékosának is megválasztottak Ausztriában.

Így aztán a nyáron meglepetést jelentett, hogy a klub menesztette Matthäust, a hivatalos indoklás szerint azért, mert az egykori magyar szövetségi kapitánynak eltértek az elképzelései a szakvezetőétől. Mivel azonban az edzőként elért eredmények egyértelműen Trap mellett szóltak, a szakértők túl nagy jelentőséget nem tulajdonítottak ennek a lépésnek, az olasz mester számára pedig adott volt a feladat: a nemzetközi porondon is sikereket elérni a klubbal.

Tavaly nyáron a salzburgiak a Bajnokok Ligája selejtezőjében a spanyol Valencia CF ellen buktak el, és most sem volt szerencséjük a sorsolással, hiszen a rendkívül erősnek számító Sahtar Donecket kapták ellenfélül, és az ukrán csapat ellen, ha szoros küzdelemben is, de elbuktak: a doneckiek 3-2-es összesítéssel mentek tovább.

Forrás: EPA

Bodnár László (balra) egy ideig partvonalon kívülre került a sérülése miatt, de aztán visszaküzdötte magát a kezdőbe

Ez még nem lett volna olyan nagy katasztrófa, az viszont annál inkább, hogy az UEFA-kupa csoportkörébe sem tudta beverekedni magát az együttes, abban a versengésben az AEK Athén búcsúztatta a salzburgiakat. Már ezek az eredmények is kisebbfajta krízishelyzetet eredményeztek az egyesületnél, amelynek áldozata a sportigazgató, Oliver Kreuzer lett: az egykori Bayern-játékost menesztették, helyére pedig az addig az utánpótlást irányító Heinz Hochhauser került, aki segítőt is kapott Thomas Linke személyében.

Utóbbi lépés érdekessége, hogy az előző szezonban a Red Bullban alapembernek számító Linkét a nyáron éppen Kreuzer küldte el a csapattól, és a veterán védő a Bayern München amatőrcsapatába ment el levezetni - vagyis csak amolyan részmunkaidős menedzser lett. Az újabb európai kudarcot még elviselték volna a szurkolók, ha a bajnokságban az előző szezonhoz hasonlóan menetel az együttes, azonban a Red Bull a pontvadászatban is csak bukdácsolt.

A klub hazai pályán ugyan sorra nyerte a meccseket (a csapat az első hat otthoni bajnokiján nem veszített pontot), de idegenben pocsékul szerepelt, és veretlen maradt. A 11. fordulóban aztán otthon is kikapott a gárda, mégpedig az FK Austria Wientől 1-0-ra, a legutóbbi játéknapon pedig vendégként szaladt bele egy újabb vereségbe: az újonc LASK Linz úgy verte meg 4-1-re a bajnokcsapatot, hogy a különbség sokkal nagyobb is lehetett volna.

Forrás: EPA

Trapnak egy ideig bejött az olaszos játékstílus, de mostanság egyre többet támadják

Ráadásul a Red Bull gyenge eredményeit a legtöbben Trapattoni nyakába varrják, az olasz szakember ugyanis Salzburgban sem tudja meghazudtolni önmagát, és az idegenbeli mérkőzéseken rendkívül defenzív futballt játszat csapatával. A szurkolóknak nem nagyon tetszik, hogy a gárda vendégként rendre csak egy csatárral, viszont három védekező középpályással áll fel (Niko Kovac, Ezequiel Carboni és René Aufhauser), arról nem is beszélve, hogy a taktika nem csak nem látványos, de eredménytelen is.

A salzburgiak hét mérkőzésből mindössze négy pontot szedtek össze idegenben, és csupán öt gólt értek el. Trap dolgát nem könnyítette, hogy legjobb támadója, Zickler sérülés miatt hiányzott a legutóbbi három bajnokiról, illetve az AEK elleni visszavágóról, de korábban maga a német csatár is panaszkodott arról, hogy az idegenbeli mérkőzéseken nagyon kevés támogatást kap a középpályáról.

A LASK elleni vereséget követően az osztrák lapok arról cikkeztek, hogy Mateschitz hamarosan menesztheti Trapattonit, és lehetséges utódként Klaus Augenthalert említették. A német szakember korábban már dolgozott Ausztriában, a Grazer AK-val bajnokságot is nyert, jelenleg pedig nincs klubja, azonban Augenthaler kijelentette, hogy a közeljövőben nem akar külföldön dolgozni.

Ezt követően Jürgen Klinsmann került előtérbe, aki tökéletesen megfelelt volna a tulajdonos azon elvárásának, hogy a csapat látványos támadófutballt játsszon, ráadásul a volt német szövetségi kapitány "nagy névnek" számít. Az Egyesült Államokban élő szakember azonban a minap azt nyilatkozta, hogy nem lesz a Salzburg edzője, így Trapattoni egyelőre maradt.

Az olasz tréner a válogatott mérkőzések miatti szünetet kihasználva pár napra hazautazott Olaszországba, de ha az eredmények nem javulnak, akkor lehet, hogy hamarosan hosszabb ideig is otthon pihenhet majd.