Kiszűri a jogsértő videókat a YouTube

Vágólapra másolva!
A szerzői jogokkal védett videoanyagok engedély nélküli publikálását akadályozza meg a YouTube-on beindított, jelenleg béta tesztfázisban működő digitális szűrő. A videomegosztón zajló jogsértések miatt pereskedő filmstúdiók és tévécsatornák a technológia segítségével letilthatják mozgóképes tartalmaik feltöltését az oldalra, igaz, ehhez aktív közreműködésükre is szükség van.
Vágólapra másolva!

A szerzői jogok védelmének hiánya miatt a videomegosztó működtetői ellen egymilliárd dolláros - azaz mintegy 177 milliárd forintos - kártérítési eljárást indított a Viacom médiabirodalom, amiért a New York-i központú társaság tulajdonában lévő több ezer videoklipje engedély nélkül volt elérhető az oldalon. "Egyelőre még korai lenne megmondani, hogy a jogsértő tartalmakat eltávolító szűrő miként fogja befolyásolni a hét hónappal ezelőtt indított kártérítési pert" - nyilatkozta Viacom vezető jogi tanácsadója, hozzátéve, hogy örömükre szolgál a Google lépése a jogsértés megszüntetésére.

Kópiák kellenek a védelemhez

A YouTube Video Identification (YouTube videoazonosítás) névre hallgató technológiát mintegy fél év alatt fejlesztette ki a YouTube anyacégével, a Google-lel közösen. A megoldás lehetővé teszi a filmstúdiók, tévécsatornák és más tartalomtulajdonosok számára, hogy előzetesen letiltassák a szerzői jogaikat sértő tartalmak - videoklipek, sportközvetítések, filmek vagy tévéműsorok - feltöltését az oldalra. Mindeddig a jogtulajdonosok csak utólag, egy-egy már feltöltött problémás videó megtalálása esetén reklamálhattak az üzemeltetőknél.

Az új technológia segítségével előzetesen is megakadályozhatják alkotásaik illetéktelen közzétételét, ám ehhez a védeni kívánt tartalmak kópiáit el kell juttassák a YouTube-nak, a feltölteni kívánt videókat ugyanis ezekkel hasonlítja össze. A YouTube közlése szerint a jelenleg tesztfázisban, egyelőre kilenc jogtulajdonos bevonásával működő technológia az előzetes próbák során ígéretesen szerepelt, bár védelmet csak a jövőben feltöltésre kerülő felvételekkel szemben jelent, a már az oldalon lévő anyagokat a filmstúdióknak a régi módon távolíttathatják el.

Nem csak tiltani lehet

Emellett a szűrőrendszer azt is lehetővé teszi a jogtulajdonosok számára, hogy úgy döntsenek: az ismeretlenek által feltöltött filmanyag elérhető marad a YouTube-on - ebben az esetben viszont a videóablak körüli reklámhelyekből befolyó bevételekből részesedést kapnak.

A jogtulajdonos által letiltott anyagot feltölteni próbáló felhasználók a jövőben figyelmeztető üzenetekkel találják majd szembe magukat, melyben arról tájékoztatják őket, hogy az adott film publikálását az adótt stúdió nem engedélyezi. A felhasználók

A YouTube 2005-ös elindulása óta a világ legnépszerűbb videomegosztó oldalává nőtte ki magát, statisztikák szerint percenként átlagosan hatórányi videoanyagot töltenek fel szervereireamelyet a Google tizenegy hónappal ezelőtt 1,76 milliárd dollárért (mintegy 312 milliárd forintért) vásárolt meg.