Új városközpont építésbe kezd a TriGránit

Vágólapra másolva!
Több mint 220 millió eurós beruházással új városközpontot épít Ljubjanában a TriGránit, Záhony és Koper között pedig szárazföldi konténerkikötő fejlesztése indulhat. A magyar és szlovén kormány első, a szlovéniai Lendván tartott együttes ülését üzleti megállapodások is kísérték.Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter a Magyar-Szlovén Üzleti Tanács létrejöttének aláírásakor kiemelte: komoly lehetőségek rejlenek még a két ország gazdasági kapcsolataiban, amelyeknek lökést adhat az üzleti tanács megalakítása.
Vágólapra másolva!

A jövő évtől Magyarországnak "saját tengeri kikötője" lesz, miután megállapodást kötöttek Koper és Záhony együttműködéséről is. A Masped Zrt., a Magyar Logisztikai Klaszter és a koperi kikötőt üzemeltető társaság olyan szándéknyilatkozatot írt alá, amely magyarországi, szárazföldi regionális konténerkikötő létrehozásáról szól.

Jelentős magyar befektetésként értékelték a résztvevők a szlovén vasúttársaság és a TriGránit ingatlanfejlesztő szerződésének létrejöttét a ljubjanai Emonika City Center építéséről.

A szlovén vasúttársaság pályázatát nyerték el egy 200 ezer négyzetméteres új városközpont kialakítására. A Ljubjana szívében kialakítandó épületegyüttesben bevásárlóközpont, irodaház, lakások és szálloda kap helyet. A 220 millió eurós - 55-60 milliárd forintos - fejlesztés jelenleg a legnagyobb zöldmezős beruházás Szlovéniában - értékelte a vezérigazgató. A jövő év elejére várják az engedélyeket, majd 8-9 hónappal később az építkezés indítását. Az elképzelések szerint 2009 karácsonyára készül el a bevásárlóközpont, majd 2010-re fejeződik be a teljes ljubjanai beruházás.