Ivóvíztisztitó kell a zavaros Miskolci vízhez

Vágólapra másolva!
Miskolc az egyetlen megyei jogú város az országban, amelyik nem rendelkezik ivóvíztisztítóval, pedig a megfelelő ivóvízellátás biztonsága érdekében erre nagyon nagy szüksége lenne a településnek - jelentette ki Katona Kálmán, az Országgyűlés környezetvédelmi bizottságának elnöke szerdai sajtótájékoztatóján Miskolcon. A borsodi megyeszékhely ivóvízellátása csaknem teljes egészében a bükki karsztforrásokra telepített víztermelő létesítményekből történik, a vízbázis nyitott, ezért könnyebben szennyeződik.
Vágólapra másolva!

A Miskolci Vízművek Kft. (Mivíz) saját erejéből minden biztonsági intézkedést megtett, hogy ne ismétlődhessen meg a tavaly nyári vízszennyezés, ám ehhez a cégnek külső segítségre is szüksége lenne, az önkormányzat és az állam részéről. Egyelőre a borsodi megyeszékhelynek nincs pénze víztisztító berendezésre, sőt a vízművek még uniós forrásra sem tud pályázni, mert egy rossz jogszabály miatt nem felelnek meg a feltételnek, ugyanis csak akkor lehet ilyen pénzhez hozzájutni, ha a víz minősége folyamatosan rossz, esetenkénti romlás miatt erre nincs lehetőség - közölte Katona Kálmán.


Magyarországon egy megyei jogú város sem lehet víztisztító nélkül, a helyi erőfeszítés nem elég, mindösszesen két milliárd forintból ezt meg lehetne oldani. A 2006-os vízfertőzésre utalva elmondta: tapasztalata szerint egy esetleges szennyezés esetén a rendszerből ki kell zárni az érintett szakaszt, így a vízmennyiség kiesése miatt a lakosokat csak úgy tudja ellátni a társaság, ha vizet vesz "jó drágán" egy másik cégtől. Ez pedig azt jelenti, hogy nemcsak magával a szennyezéssel kell megbirkózni a Mivíznek, hanem a stratégiai tartalékokat is érinti a probléma.Pályázati kiírás módosításával Miskolc bekerülhetne a pályázók körébe.

Vojtilla László, a Mivíz szolgáltatási igazgatója szerint miskolci ivóvízbázis védelmére kidolgozott összesen másfélmilliárdos pályázatuk előkészítő tanulmánya már elkészült, a lehetőségre várnak. A vízbázis védelme mellett a miskolctapolcai vízművek szűrőrendszerének megoldása szintén kiemelt feladat, mind a víz zavarossága, mind a bakteriológiai terhelése szempontjából.

A tavalyi szennyezés óta már kiépítették a folyamatos mérést és percenkénti adatarchiválást biztosító monitoring rendszert, átvizsgálták a környék szennyvízhálózatát, az észlelt hibákat kijavították, illetve folyamatosan ellenőrzik a csapadékvíz megfelelő elvezetését, emellett befejeződött az úgynevezett Olasz kút és Új kút iszaptalanítása is.

MTI