Vágólapra másolva!
Katasztrófapróbát tartanak szombaton Innsbruckban, a 2008-as osztrák-svájci közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság egyik ausztriai helyszínén.

A rendőröknek, a mentőknek, tűzoltóknak és katonáknak az a feladatuk, hogy a telt házas stadionból minél gyorsabban kimenekítsék a pánikba esett tömeget és a sérülteket ellássák, illetve kórházba szállítsák.

Az Eb szervezői nem árulták el, pontosan milyen eseteket próbálnak el, csak annyi szivárgott ki, hogy terrortámadás nem szerepel a programban.

Herbert Walter katasztrófavédelmi szakember azt kérte a rendőrségtől és az illetékesektől, hogy a katasztrófapróba miatt semmilyen korlátozást ne vezessenek be Innsbruckban.

"Csak akkor tudunk életszerű helyzetben próbálni, ha nem teremtünk különleges körülményeket" - érvelt Walter. "Ha az Eb-n történik valami, akkor sem lezárt utakon közlekednek majd a mentők, hanem át kell verekedniük magukat a forgalmon. A próbának egyébként sem az a célja, hogy kiderüljön, mit tudunk megoldani, hanem, hogy lássuk, mi az, amin javítani kell."

A szervezők elfogadták Walter javaslatát. A katasztrófapróba várhatóan ötórás lesz.