Vágólapra másolva!
A FIFA World Player után a világ labdarúgásának másik fontos egyéni trófeája, az Aranylabda szervezői is kihirdették a díjra jelölt futballisták listáját. A France Footballnál ez 50 nevet jelent, és a korábbi évekkel ellentétben immár nem csak az Európában szereplő játékosok kerülhettek fel a listára, amelyen ennek megfelelően akad egy-két váratlan szereplő is - még ha összességében nem is nagyon lehet panaszkodni a névsorra.

Amint arról mi is beszámoltunk, a francia szaklap ősszel bejelentette, hogy változtat az Aranylabda-szavazás szabályain, és világméretűvé teszi a sportág legnagyobb presztízsű egyéni díját. Ez egyrészt azt jelenti, hogy immár nem csak az 53 UEFA-tagállam egy-egy újságírója szavazhat az esztendő legjobb futballistájára, hanem minden olyan országból kikerül egy voksoló, amely valaha szerepelt a világbajnokságon.

A másik jelentős változtatás a jelöltek listáját bővítette ki, ennek értelmében már nem csupán olyan focistára lehet voksolni, aki Európában kergeti a labdát, hanem bárki szóba jöhetett az Aranylabda odaítélésekor. Ennek megfelelően a frissen kihirdetett ötvenes listán négy olyan futballista akad, aki jelenleg nem valamelyik európai csapatban játszik, és közülük három soha nem is játszott az öreg kontinensen.

A jelenleg a Los Angeles Galaxyban szereplő David Beckham nevezését szigorúan véve nem az új szabály tette lehetővé, hiszen ő az év első felében még a Real Madridban szerepelt, vagyis a szabálymódosításnak három labdarúgó köszönheti jelölését.

Közülük alighanem az iraki Junisz Mahmud a legkevésbé ismert: a katari Al Garafa támadója a nyáron hazája válogatottjával megnyerte az Ázsia-kupát, holtversenyben ő lett a torna gólkirálya, ráadásul a viadal legjobb játékosának is megválasztották.

Forrás: EPA

Mahmud az Ázsia-kupán nyújtott olyan teljesítményt, amire felfigyelt a nemzetközi sajtó

A France Footballnál pedig alighanem úgy gondolták, hogy a szabálymódosítást tökéletesen demonstrálhatják azzal, ha Mahmud bekerül az ötvenes listára. Hasonló oka lehetett két dél-amerikai portás jelölésének is. A mexikói Club América hálóőre, Guillermo Ochoa elsősorban a nyári Copa Américán hívta fel magára a figyelmet, hiszen őt választották meg a torna legjobb kapusának, de előtte védett a CONCACAF térség bajnokságán, a Gold Cupon is, ahol ezüstérmet szerzett a mexikói válogatottal.

Ehhez jött még a klubjával a mexikói bajnokságban szerzett második hely, de aligha tévedünk nagyot, ha azt gondoljuk, hogy ha a Copa Américán nem véd kiválóan Brazília ellen, akkor nem került volna szóba az Aranylabdánál, bármilyen jól is játszik a többi találkozón. A harmadik, nem Európában szereplő Aranylabda-jelölt is kapus, de a Sao Paulo FC portása, Rogério Ceni elsősorban nem a kapufák közötti teljesítményéről híres, hanem arról, hogy csapatában rendre ő végzi el a tizenegyeseket és a szabadrúgásokat - ennek köszönhetően az idei brazil országos bajnokságban már öt gólnál jár.

Persze a kapustudására sem lehet panasz, elvégre a brazil bajnokságban 31 forduló alatt mindössze 12 gólt kapott - de az általa szerzett találatok nélkül lehetne bármilyen jó portás, valószínűleg nem nevezték volna őt is az Aranylabdára. Ami az ötvenes lista többi részét illeti, nagy szenzációt nem okozott a France Football által közzétett névsor, többé-kevésbé azok a futballisták szerepelnek rajta, akikre számítani lehetett.

Válogatás Rogério Ceni góljaiból

Ráadásul mivel a FIFA World Playerrel ellentétben itt nem 30, hanem 50 játékost lehet megnevezni, így aztán igazán komoly hiányzó sincsen - a nemzetközi szervezetnél hiányolt Zlatan Ibrahimovic vagy Francesco Totti ott van a névsorban. A sztárok közül elsősorban a Chelsea FC-ből maradtak ki páran, de Frank Lampard, John Terry, Michael Ballack vagy Andrij Sevcsenko valóban nem nyújtott kiemelkedő teljesítményt az idén.

Persze azért akad egy-két futballista, akinek kihagyásával lehet vitatkozni: a Real Madrid holland ásza, Wesley Sneijder, az FC Barcelona középpályása, Andrés Iniesta, a Fiorentina román támadója, Adrian Mutu, vagy a Liverpool FC argentin játékosa, Javier Mascherano azért felkerülhetett volna a listára.

És hogy kinek a helyére? Elsősorban azokat a focistákat érdemes említeni, akik annak ellenére sem maradtak le a jelöltek névsorából, hogy az év nagy részében sérülés miatt nem játszottak. Ebből a szempontból elsősorban az AC Milan védőjét, Paolo Maldinit kell kiemelni, aki a BL döntőt követően a hét végén lépett először pályára, és a 2007-es esztendőben eddig összesen 13 tétmérkőzésen szerepelt.

Forrás: EPA

Maldini (jobbra) a BL-döntő óta mindössze egy tétmeccset játszott, mégis felkerült a listára

Nem sokkal játszott többet David Beckham vagy éppen Samuel Eto'o sem (a kameruninak 18, az angolnak 19 találkozója van 2007-ből), ami összehasonlítva mondjuk a Cristiano Ronaldo által játszott 43 mérkőzéssel, igencsak kevés. A BL-győztes Milant egyébként hatan képviselik a listán, akárcsak az FC Barcelonát és a Real Madridot (a királyi gárdánál a jelenleg már a Los Angeles Galaxy focistájának számító David Beckhamet nem vettük számításba), e három klubtól a Manchester United csak eggyel marad el.

Jellemző, hogy a német és a francia bajnokot senki sem képviseli (igaz, a Lyonból ketten is nyáron távoztak a listán szereplők közül), és a Serie A-t megnyert Internazionaléból is csak Zlatan Ibrahimovic szerepel a névsorban. Ami a nemzetek szerinti megoszlást illeti, itt az olaszok állnak a legjobban nyolc focistával, őket követik a brazilok hattal, majd a spanyolok öttel - az ötven futballista összesen húsz országból kerül ki. Az Aranylabda hivatalos átadására december másodikán kerül majd sor.