Vágólapra másolva!
November 2-án a pestszentimrei sportcsarnokban a Sasaki-kupa keretében a magyar férficselgáncs-válogatott összecsap a japánnal. Bár mindkét csapat erősen tartalékos lesz, az idei belgrádi Eb-n arany-, a Rio de Janeiró-i vb-n bronzérmet szerzett Hadfi Dániel tatamira lép a 100 kg-ban.

Bő egy hónapja a Rio de Janeiró-i világbajnokságon Japán végzett az éremtábla élén, s bár a megszerzett három arany, két ezüst és négy bronz is kiváló teljesítményt sejtet, a távol-keletiek mégsem lehetnek elégedettek. Sőt!

A három aranyukat a záró napon szerezték, így addig kifejezetten gyászos hangulat telepedett rájuk; s a végén két első helyet az olimpia műsorán nem szereplő férfi és női nyílt kategóriában harcoltak ki. A tizennégy ötkarikás súlycsoport közül csupán egyet nyertek meg, a női 48 kg-ot Tani révén.

Az igazi gond a férfiak leszereplése volt, hiszen az openben győztes Muneta aranya mellé csupán Kanamaru tett egy bronzot a 73 kg-ban. Mint ismert, a vb-n a súlycsoportok 1-5. helyezettjei már olimpiai kvótához jutottak, ami a japán női csapat hét tagjából hatnak össze is jött, az erősebb nem képviselői közül azonban hétből öten elbuktak, Kanamaruhoz csupán Inoue (+100 kg) csatlakozott, de olimpiai és háromszoros világbajnok létére ő is csupán egy szerény ötödik hellyel. (Igaz, Kovács Antal egykori nagy ellenfele a sikereit a 100 kg-ban érte el.)

A budapesti Sasaki-kupára (www.sasakikupa.hu) egyetlen japán vb-résztvevő sem jön el, mi több, a második vonalból verbuvált válogatottból még senki sem indult felnőtt világversenyen.

A judoinfo (www.judoinfo.hu) szerint a tavalyi japán bajnokság 81 kilogrammos ezüstérmesét, Norikanét, a Kodokan-kupán dobogós Jokogucsit (66 kg), az idei Pacific Rim-kupán aranyérmes Hongót (100 kg), valamint a juniorként kétszeres Világkupa-győztes Szatót (+100 kg) érdemes kiemelni a vendégek közül. A csapat legnevesebbje egyértelműen az edző, az 1989-es belgrádi világbajnokságon az akkor még létező 78 kg-ban ezüstérmes Mocsida lesz.

Az előjelek alapján a magyar válogatott is tartalékosan áll fel, bár az év legjobb hazai dzsúdósa, a belgrádi Eb-n aranyérmes, a riói vb-n harmadik helyezett Hadfi Dániel (100 kg) tatamira lép. A már kétszeres vb-bronzérmes, korábbi Európa-bajnok Ungvári Miklós (66 kg), a két éve világ- és Európa-bajnok Braun Ákos (73 kg), valamint első számú nehézsúlyú versenyzőnk, Bor Barna (+100 kg) neve azonban nem szerepel a bevetésre várók között.

Jelen állás szerint Nagysolymosi Sándor szövetségi kapitány Hadfi mellett Burján Lászlót (60 kg), Taraba Sándort (66 kg), Urbancsok Tamást (73 kg), ifj. Nagysolymosi Sándort (81 kg), Ledényi Leventét (90 kg) és a nyílt kategóriában korábbi Eb-bronzérmes Csizmadia Zoltánt (+100 kg) küldi harcba a japánok ellen.