Fenyeget-e itthon a kiberterror?

Vágólapra másolva!
Milyen vélt és valós veszélyeket rejt Magyarország számára az internetes terrorizmus? Barát vagy ellenség a hacker? Érte-e már hazánkat cybertámadás? Kik háborúznak a világhálón? Olvasóink  Dr. Kovács Lászlót, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem docensét faggatták a kibertér árnyoldalairól.
Vágólapra másolva!

Hogyan telik egy cyberterrorizmus-szakértő egy napja? A PC mellett ül, és monitorozza a backbone-ok forgalmát? Meséljen erről! (kecskesajt)
- Nem tartom magam cyberterrorista-szakértőnek, de van valami igazság az egész napos PC mellett ülésben.

Mit ért cyberterroristák alatt? (vidék)
- Például olyan személyeket vagy csoportokat, akik a cyberteret használják terrorista célokra. Azaz, vagy információs infrastruktúrákat támadnak, vagy ezeken keresztül félemlítenek meg embereket.

Mi az internetes terroristák fegyvere? Betörnek hálózatokba? Fertőzött gépeket távirányítanak? (cid2)
- A cyberterroristák előszeretettel használják például a megfertőzött gépeket, még akár úgyis hogy megvásárolják a botnet-hálózatokat. Ugyanakkor ez a tevékenységüknek csak egy része. A másik rész az információgyűjtés, a támadható pontok felderítése, amely passzív tevékenység. Ebből következően a felderítése is rendkívül nehéz.

A cyberterroristáknak kik az elsődleges célpontjaik? Meg lehet ezt határozni, vagy ők is az általános hacker kategóriába tartoznak? (in vino ...)
- Válasszuk külön a cyberbűnözőket, a hackereket, a crackereket és a terroristákat. A hackerek alapvetően a biztonsági hiányosságok felderítésével foglalkoznak és nagyon sokszor megoldást is javasolnak ezek befoltozására. A crackerek rosszindulatú támadók, de nem biztos hogy terroristák. A cyberbűnözők alapvetően pénzszerzés céljából hajtják végre akcióikat. A cyberterroristák egészen más motivációval rendelkeznek. Hasonlóan a hagyományos terrorizmushoz, vallási, ideológiai vagy politikai motivációik vannak.

Tud olyan hazai esetről, amire nagyjából ráillik a cyberterrorista-támadás kifejezés? (kis_rozalia)
- Hazai ilyenről szerencsére még nem. Ugyanakkor nemzetközi téren számos ilyen példa van.

Mennyire szűrhető a terrorista-gyanús sejtek internetes kommunikációja? (swordmanus)
- Rendkívül nehéz. Számos olyan megoldás létezik, amellyel titkosított kommunikációt lehet folytatni az interneten. Ezért azoknak a csoportoknak a felderítése rendkívül nehéz, akik ilyen megoldásokat használnak.

Ön szerint hazánkat komolyan fenyegetik a világhálón keresztül mondjuk arab terroristák?(medaleine)
- A Nemzetbiztonsági Hivatal minden évben közzéteszi évkönyvében az ilyen fajta fenyegetettségeket. Ezek alapján Magyarország nem konkrét célpontja terrorista támadásoknak. Ugyanakkor ezek teljességgel nem zárhatóak ki.

Nem túlságosan centralizált a hazai netes hálózat? Mi történik, ha valaki merényletet követ el a Victor Hugo utcai központtal szemben? (cseljabinszk)
- Az internet ősének egyik filozófiája a decentralizáltság. Ebből következően egy ilyen támadás biztosan komoly kárt okozna, de úgy gondolom, hogy a hálózat felépítéséből következően nem állna le az egész hálózat.


Fotó: Hajdú D. András



Miért kell az átlagpolgárnak félnie a cyberterroristáktól? Hogy védekezhet az otthoni user? (medaleine)
- Félniük semmi esetre sem kell, de alapvető biztonsági intézkedéseket minden egyes felhasználónak meg kell tennie a saját gépe védelme érdekében. Ilyen biztonsági intézkedésekkel el lehet kerülni, hogy olyan illetéktelen szoftverek települjenek a gépünkre a tudtunk nélkül, amelyeket aztán például cyberterroristák is kihasználhatnak.

Ön szerint egy ilyen chatet például mire használnának a szélsőségesek? Propaganda? Toborzás? Információgyűjtés? (cid2)
- Igen, azt hiszem, mindezekre a célokra kitűnően alkalmas például egy ilyen chat. Ráadásul egy előző kérdésben már felmerült hogy hogyan lehet titkosítva ilyen propaganda, toborzó vagy információgyűjtő tevékenységet folytatni, de ugyanakkor rendkívül nehéz a megszámlálhatatlan mennyiségű nyílt chatet vagy fórumot is állandó figyelemmel kísérni. Azaz előfordulhat, hogy teljesen nyílt chat felületen végzik a toborzást, propagandát. Ettől függetlenül számos terrorszervezetnek van nyíltan elérhető honlapja, ahol szintén a propaganda és a toborzás a fő cél.

Van egyáltalán Magyarországnak olyan informatikai hálózata, pl. kommunikációs, ami a cybertéren át támadható? Mármint létfontosságú, nem honlapokra gondolok. (swordmanus)
- Válasszuk ketté a kérdést. Magyarország is viszonylag fejlett információs infrastruktúrával rendelkezik, amely jelentős része az interneten vagy egyéb számítógépes hálózatokon keresztül elérhető, ergo támadható. A másik rész, amely egy kicsit már túlmutat a cyberterrorizmuson és amit mi információs terrorizmusnak nevezünk abba a körbe már
egyszerre beletartozik a fizikai támadás és az információs támadás. Ráadásul ezt a két támadást akár egyszerre is végre lehet hajtani, például egy impulzusbombával.

Minden ország, így hazánk esetében is léteznek kritikus információs infrastruktúrák,
például energiaellátó-rendszerek, kommunikációs-rendszerek (mobiltelefon, vezetékes telefon, internet), amelyek akár részleges kiesése is óriási károkat okozhat egy országnak.

Magyarország mennyire élenjáró a cyberterrorizmus elleni küzdelemben a NATO és a világviszonylatban? Kik a legjobbak? (swordmanus)
- A legjobbak természetesen azok az országok, amelyek rendkívül fejlett információs infrastruktúrával rendelkeznek. Ez bizonyos kényszerűséget is jelent, hiszen meg kell védeniük ezeket a rendszereiket. Ilyen országok például az USA, Németország, vagy akár az Egyesült Királyság. Kutatásainkkal mi is azt a célt próbáljuk szolgálni, hogy hazánk is felkészült legyen ebben a kérdésben.