Sokat nyert a főváros a tőzsdén

Vágólapra másolva!
A Főváros az év második felében 13,664 milliárd forint bevételt ért el tőzsdei portfoliójának eladásából, amin kétmilliárd forint árfolyamnyereséget könyvelhetett el - közölte a BFVK Zrt.
Vágólapra másolva!

A továbbiakban a tőzsdére is bevezetett cégek közül már csak a Budapesti Elektromos Művek Zrt.-ben (Elmű) meglévő 6,4 milliárd forint névértékű csomag van a Főváros birtokában. A Fővárosi Önkormányzat a forgalomképes vagyon kezelésére kizárólagos joggal a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt.-t (BFVK) bízta meg az 1995-ben született vagyonrendelet alapján. A BFVK a Fővárossal külön kötött szerződést a stratégiai célú- és külön az üzleti portfolió kezelésére.

A tőzsdén jegyzett társaságok kivételével minden évben független vagyonértékelő határozza meg az egyes vagyonelemek értékét, amely egyben a minimális árat jelenti az értékesítés során. Jelenleg ilyen értékelés alapján a - közüzemi cégeket és az ingatlanokat nem számítva - 4,9 milliárd forint értékű vagyon van a BFVK vagyonkezelésében. A tőzsdei társaságok részvényeit a tőzsdén értékesítették befektetési szolgáltató igénybe vételével.

A stratégiai portfolió elemeinek eladásához a Fővárosi Közgyűlés döntése kell. Ebbe a csoportba tartozik többek között maga a BFVK, a Hungexpo, a Rév8 Zrt., és a Városdekor Kft. fővárosi részesedése, valamint az Europlakát és a Budapesti Nagybani Piac.

Az év eddig eltelt időszakában összesen 14,8 milliárd forint bevétel származott különböző vagyonelemek eladásából, és ebből 13,664 milliárd forint a tőzsdei tranzakciókból. Közel 4,5 milliárdért forint Matávot, 3,5 milliárd forintért OTP-t, 2,6 milliárd forintért Richtert és 2,3 milliárd forintért Mol-t adott el a Főváros. Az értékesített részvények között Egis, Émász, TVK, Rába és az Állami Nyomda részvényei voltak.

Az üzleti célú portfolióban 32 olyan társaság tartozik, amelyben a fővárosnak csak nagyon csekély tulajdoni hányada van. Ezek közül az adható el, amelynek vételára meghaladja a vagyonértékelő által meghatározott minimális üzleti értéket. Ebből a körből az idén semmit nem adott el a BFVK.

Szintén a minimálár felett adhatók el a Budapesti Erőmű Zrt., a "Flogiston" Kft., valamint a Vízkutató és Területhasznosító Kft. üzletrészei. Ebbe a körbe tartozott a Díjbeszedő Zrt., az MVM néhány ezrelék és a Kempinski Hotel 10 százalék alatti részesedése, amit idén értékesítettek összesen 1,116 milliárd forintért.

Az Electricité de France-csoporthoz tartozó Budapesti Erőmű néhány százaléknyi részvényére nem érkezett ajánlat az eddigi pályázatokon, a gázmérő berendezések gyártásával, értékesítésével és szervizelésével foglalkozó, 100 millió forint jegyzett tőkéjű "Flogiston" Kft. 52 százaléknyi üzletrészének nyilvános pályáztatása most folyik, az ajánlatokat november 7-én kell beadni. A Vízkutató és Területhasznosító Kft. üzletrészének értékesítése hamarosan megkezdődik.

A BFVK az ingatlaneladásokat a Fővárosi Önkormányzat Gazdasági Bizottságának egyedi megbízása alapján végzi. Ebben az évben eddig 2,9 milliárd forint bevétele volt a Fővárosnak ingatlaneladásból, és a cég további 1,9 milliárd forint értékű ingatlan eladásának előkészületeit végzi.