Egyre népszerűbb a mobiltévé a Távol-Keleten

Vágólapra másolva!
A Berg Insight piackutató cég legfrissebb felmérése alapján, a Távol-Keleten a legnépszerűbb a mobiltelefonon keresztül történő televíziózás.
Vágólapra másolva!

A kutatás arra világított rá, hogy a japán és a dél-koreai előfizetők (38 millió ügyfél) teszik ki a világ mobiltévépiacának 78%-át. Ezek az országok fényévekkel előrébb járnak a fejlesztések terén, ha Európához vagy akár csak Észak Amerikához viszonyítunk. Ellenben az is tény, hogy a hálózatok és a tv-adás vételére alkalmas eszközök fejlődésével az említett két kontinensen is hamarosan kedvelt szolgáltatás lesz a telefonon keresztül történő szórakoztatás e fajtája.

Sabine Ehlers, a Berg Insight munkatársa elmondta, hogy az elkövetkező években nagy valószínűséggel a mobilvideók továbbra is a 3G-hálózatokon, és nem a digitális földfelszíni műsorszóráson keresztül lesznek elérhetők.

A jelentős költséggel felállított UMTS-rendszereknek pár éven belül meg kell kezdeniük a kiadások visszatermelését, és ebben jelentős szerepet játszhat a mobiltévé-adótornyokon keresztül történő sugárzás. Abban az esetben azonban, ha egyre több digitális, földfelszíni adás vételére alkalmas eszköz és műsor lesz a piacon, az UMTS-hálózatok megtérülése akár több évvel is kitolódhat.

A Berg Insight jövőképe szerint a mobil tv az elkövetkezendő években az IP-alapokon nyugvó technológia felé tolódik majd el, így nem lesz szükség a 3G- és a DVB-H-technológia harcára.