Csődbe mennek a hazai sertéstartók

Vágólapra másolva!
Elkeseredettek a termelők, mert nagyon rossz helyzetben van a sertéságazat - mondta lapunknak Horváth György, a jánoshalmai, két telepén összesen 1400 kocát tartó Gémeshús Kft. ügyvezetője a Vágóállat és Hús Terméktanács (VHT) keddi egyeztetése után, ahol az a döntés született, hogy a sertéstartók pénteken még egyeztetnek arról, miképpen tartják meg a demonstrációt. A fő ok, hogy tavaly a kukorica tonnánkénti ára 25 ezer forint volt, most viszont több mint 55 ezer.
Vágólapra másolva!

Ez az egyéb takarmányköltségeket is növeli. A sertés kilogrammonkénti ára ugyanakkor két hónapja körülbelül 310 forint volt, mostanra 240-250 forintra csökkent, miközben a vágóhidaknál nullszaldós az eredmény. A magas takarmányár miatt ugyanakkor az élősertés-árnak növekednie kellett volna, de az uniós piacon túltermelés van - hívta fel a figyelmet a szakember - írja a szerdai Napi Gazdaság.

Egy kilogramm sertés önköltsége 340-350 forint körüli, ezen körülbelül 100 forintot buknak a Gémeshúsnál. A fent említett átlagos veszteség nem egész évre, hanem az elmúlt 2-3 hónapra vonatkozik - jelezte az ügyvezető, hozzátéve: éves szinten 30-40 millió forintos veszteségük lehet.

Már az első félévben 40 millió forint veszteséget szenvedett el a sertéstelepén 700 kocát tartó Csorvási Gazdák Szövetkezete - tájékoztatott Kelemen Mihály elnök. A második féléves értékelés még nem készült el. Egy száz kilogrammos sertést körülbelül 38 ezer forintért állítanak elő a csorvási gazdák, de eladni csak 25 ezer forintért tudják, ez azt jelenti, hogy egy sertésen jelenleg 10-13 ezer forint körüli veszteség mutatkozik.

A szövetkezet éves kibocsátása 10-12 ezer hízó, ez havonta mintegy ezer, hetente 150-200 sertést jelent, azaz hetente legalább kétmillió forintot buknak a hizlaláson. Éves összevetésben ez azért némiképp máshogy fest, mert volt azért 305-310 forint is a kilogrammonkénti átvételi ár - hívta fel a figyelmet Kelemen Mihály, emlékeztetve arra, hogy várják az ígért, állatonként 1800 forint támogatást, amit reményeik szerint valamikor majd ők is megkapnak.