Vágólapra másolva!
Az UEFA-kupa csoportkörének második fordulójában a két német-angol párviadal ígérkezik a legérdekesebbnek: a Bolton Wanderers Münchenbe, az Everton FC pedig Nürnbergbe látogat - utóbbi találkozót a helyi hatóságok biztonsági szempontból kiemelten kezelik. A magyar érdekeltségű csapatok közül az FK Austria Wien a Girondins Bordeaux-t fogadja, míg az RSC Anderlecht a dán Aalborg BK vendége lesz, a korábban a BL-ből a Debrecent búcsúztatott IF Elfsborg pedig a Fiorentina ellen lép pályára.

A firenzei együttes az olasz labdarúgás egyetlen talpon maradt képviselője az UEFA-kupában, a violáknak azonban az utóbbi időben remekül megy a játék: a csapat immár 20 tétmérkőzés óta veretlen, és a bajnokságban is a második helyen áll. Nem csoda, hogy az IF Elfsborg ellen egyértelműen Adrian Mutuék számítanak esélyesnek, még ha az olaszok el is ismerték: nem sokat tudnak skandináv ellenfelükről. A taljánoknál a védelembe alighanem visszatér a cseh Tomás Ujfalusi, aki a legutóbbi két bajnokit kihagyta, és Cesare Prandelli edző a támadó részlegben ezúttal Giampaolo Pazzininak adhat pihenőt, aki pedig a hét végi, Lazio elleni bajnokin győztes találatot szerzett - igaz, akkor Christian Vieri és Franco Semioli nem lépett pályára, akik viszont most szerepelhetnek a kezdők között.

A Sáfár Szabolccsal felálló FK Austria Wien az első fordulóban szabadnapos volt, így most mutatkozik be a csoportkörben, mégpedig a Girondins Bordeaux ellen, amely viszont egy hazai győzelemmel nyitott. Az osztrákok hazájuk bajnokságában az élen állnak, annak ellenére, hogy a hét végén 1-0-s vereséget szenvedtek a SCR Altachtól, habár ezen a meccsen a bécsiek kissé tartalékosak voltak. Az Austriánál abban bíznak, hogy a Girondins elleni találkozóra végre felépül az együttes csapatkapitánya, a francia Jocelyn Blanchard, aki már csak nemzetisége miatt is jól ismeri az ellenfelet - de a szintén felépülőben lévő szlovén középpályás, Milenko Acimovic, illetve a lengyel védő, Jacek Bak is megfordult a gall élvonalban.

Juhász Roland együttese, az RSC Anderlecht már az első játéknapon is pályára lépett, és hazai pályán 2-0-ra legyőzte a Hapoel Tel-Avivot. A brüsszeliek most a dán Aalborg BK ellenfelei lesznek, amely gárda az első fordulóban nem játszott. Az aalborgiak elsősorban légiósaikban bíznak, hiszen az együttesben három svéd, három brazil és egy dél-afrikai focista is szerepel - közülük Juhász alighanem Rade Pricával és Siyabonga Nomvethével találkozik majd leggyakrabban.

A legnagyobb érdeklődés azonban kétségtelenül a két német-angol összecsapást övezi, főleg, hogy az 1. FC Nürnberg-Everton FC találkozót az UEFA biztonsági szempontból kiemelt veszélyességűnek ítélte. Ennek oka, hogy a német egyesület nem csak az angol klubon keresztül árulta a jegyet a vendégeknek, hanem saját maga is eladott belépőt angol fanatikusoknak - mégpedig éppen a hazai szurkolótábor mellé. Miután ez kiderült, az európai szövetség ezeket a jegyeket érvénytelenítette, vagyis könnyen lehet, hogy az angolok egy részét nem engedik majd be a stadionba, pedig elméletileg érvényes belépőjük volt...

Forrás: EPA

A nürnbergieknek ráadásul a pályán sem megy, hiszen a csapat pocsékul szerepelt a Bundesligában, ebben a szezonban öt hazai mérkőzése közül csak egyet tudott megnyerni. Mivel a hét végén az Arminia Bielefeld elleni kiesési rangadó következik, sokan úgy vélik, hogy a németek nem fogják olyan komolyan venni az Everton elleni 90 percet - amit a Nürnberg sportigazgatója, Martin Bader persze cáfolt.

Míg Nürnbergben inkább a vendégcsapat lesz esélyes, addig Münchenben a hazaiak számítanak a favoritnak. A Bayern a két legutóbbi bajnokiján ugyan egyaránt csak egy gól nélküli döntetlenre volt képes, de az UEFA-kupában egy idegenbeli győzelemmel rajtolt a Crvena Zvezda ellen, és a Premier League-ben a kiesés ellen küzdő Bolton Wanderers ellen a bajorok számára csak a győzelem az elfogadható eredmény. Főleg, hogy a boltoniaknál a francia csatár, Nicolas Anelka szereplése kérdéses sérülés miatt, míg a Bayernnél lassan mindenki felépül, kedden már a francia jobbhátvéd, Willy Sagnol is részt vett az edzésen.