Játékstoppert szerelnek az Xboxba

Vágólapra másolva!
Hamarosan heti és napi szinten limitálni tudják majd a szülők azt, hogy gyerekük mennyi időt tölthet Xbox 360 játékgépe előtt - a készülő új funkcióval a Microsoft családbarátabbá akarja tenni konzolját.
Vágólapra másolva!

A Microsoft konzolgépén decemberben debütáló funkció a Family Timer (kb. családi időmérő) nevet viseli, és azt lehet majd szabályozni vele, hogy a gyerek mennyi időt tölthet az Xbox 360 előtt.

A cég közlése szerint a konzol menüjéből elérhető, jelszóval védett menüpontban a liberálisabb szülők heti, a szigorúbbak pedig akár napi szinten adhatják meg majd azt az időlimitet, amelyet a csemete a játékok nyüstölésével tölthet a tévé előtt. A funkció egyelőre meglehetősen alapszintű, ugyanis azt például nem lehet beprogramozni vele, hogy a gyermek hétköznap 18 és 19 óra 30 perc között használhassa az Xboxot, pedig ez például a Windows Vistán már megoldható.

A rendszer egyébként még a limit lejárta előtt figyelmeztető üzenetekkel jelzi a játékosnak, ha a rendelkezésre álló időmennyiség a végéhez közeledik, a konzol pedig automatikusan kikapcsolja majd magát, ha ezt elérik.

Az új funkciót az Xbox Live online játékszolgáltatásról lehet majd letölteni ingyenes bővítés formájában, várhatóan december elejétől. Az Xbox 360-ba már megjelenésekor beépítettek egy olyan szülői felügyeleti funkciót is, mellyel az anyukák és apukák meghatározhatják, hogy milyen korhatár-besorolású játékokat indíthat el a gépen, sőt, akár arra is lehetőség van, hogy egyedileg szűrjenek ki olyan kényes témákat, mint a káromkodás, a szex, a véres jelenetek, vagy mondjuk a sztoriban megjelenő droghasználat. Ugyanez a lehetőség szintén elérhető az új Windowsban.