Még van búza és kukorica készleten

Vágólapra másolva!
Magyarországon az idén  mintegy 9,6 millió tonna összgabona-mennyiség betakarítása várható. A napraforgó, a szója és a burgonya betakarítása gyakorlatilag befejeződött, a kukoricából több mint 90 százalék van már a magtárakban - tájékoztatta az újságírókat Benedek Fülöp, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára pénteken Budapesten.
Vágólapra másolva!

Magyarországról az év második felében eddig mintegy 1,8 millió tonna kukoricát szállítottak ki az uniós intervenciós készletből. Így jelenleg az országban mintegy 400 ezer tonna kukorica, és mintegy 90 ezer tonna búza van uniós raktárkészletként, amely mennyiség még megpályázható.

A Betakarítási Koordinációs Bizottság ülését követően a minisztériumi vezető elmondta: a kukorica termésátlaga hektáronként várhatóan 3,7-3,8 tonna lesz. Így 4 millió tonna termés várható kukoricából, az előző évinek mintegy a fele.

Az őszi munkákról szólva Benedek Fülöp jelezte: az őszi káposztarepce vetése befejeződött ugyanúgy, mint az őszi árpáé. Az őszi búza több mint 80 százaléka már a földbe került. Ebből a növényből a gazdálkodók mintegy 1,14 millió hektáron kívánnak vetni. Ez a vetésterület 3 százalékkal, azaz mintegy 30 ezer hektárral nagyobb, mint az idén betakarított őszi búza vetésterülete. A magágy-előkészítést 1,77 millió hektáron kell elvégezni, aminek 95 százalékával már elkészültek a gazdálkodók. A mélyszántást 2 millió hektáron tervezték a tavasziak alá, és ennek a munkának mintegy 46 százaléka teljesült.

Pótsa Zsófia, a Gabonaszövetség főtitkára elmondta, hogy az utóbbi hetekben folyamatosan csökkentek a gabona árak. A mérséklődés ugyan nem jelentős mértékű, de folyamatos - tette hozzá. A búza tőzsdei ára szeptember közepén még 65 900 forint volt tonnánként, október elején már csak 61 800 forintot kellett fizetni egy tonna búzáért, míg csütörtökön a jegyzésár 59 300 forintot tett ki egy tonnára számítva idei decemberi szállításra.

A 2007-2008-as gabonagazdasági év első két hónapjában mintegy 600-650 ezer tonna gabonát vittek ki Magyarországról, azaz havonta mintegy 300 ezer tonna hagyta el az országot.

Ugyanakkor a főtitkár jelezte, hogy a magyar gabona külföldre szállítása gyakorlatilag leállt, főként azért, mert az árak nem versenyképesek, ugyanis a szomszédos országokban is hasonló árak vannak, mint Magyarországon, ám a magyar gabona szállításához már nincs meg a tonnánkénti mintegy 20 eurós - 5000 forintos - költségtöbblet.