Orosz atomerőművek épülnek Kínában

Vágólapra másolva!
Kínában jelenleg csak 11 atomreaktor működik, ami az ország energiaigényének nem egészen 2 százalékát fedezi, legfőbb céljuk azonban, hogy 2030-ig az ország területén legalább húsz új atomerőmű létesüljön - olvasható a Népszabadságban.
Vágólapra másolva!

Kína idén már két blokkot is rákapcsolt az ország elektromos hálózatára - a kettő 120 millió euróba került. Az egyenként ezer megawattos blokkok a Sárga-tenger partján fekvő Lianyungangban létesültek. Ezeken kívül további hat, hasonló teljesítményű reaktort is felépítenek ott, így újabb hegyeket kell majd elhurcolni a tenger partjáról. (Az atomerőmű két blokkjának építése miatt egy 250 méter magas hegyet robbantottak szét.)

Az erőművet építő orosz szakemberek szerint a blokkok a legmodernebbek, a legbiztonságosabbak és a legmegbízhatóbbak Kínában. A sokszintű biztonsági rendszer egy részét a Siemens szállította, a reaktorépületet pedig dupla héj védi. Az atomerőműbe az a TVEL hozza a fűtőanyagot, amelyik Paksra is szállít. (Ennek a cégnek a munkatársai szedték ki a 2003-as paksi balesetben szétesett fűtőanyagot.) A TVEL tavaly a Westinghouse amerikai céggel folytatott versenyben friss nukleáris üzemanyagok szállítására kiírt két tendert is megnyert: így e cég szállíthat a csehországi Temelinbe és a finnországi Loviisaba.

Pjotr Lavrenyuk, a TVEL alelnöke szerint a tárgyalások eredményeként 2009-től új típusú fűtőanyag érkezhet Paksra. Ennek az az előnye, hogy ugyanakkora villamosenergia-teljesítményhez tíz százalékkal kevesebb urán kell, és a jelenleginél tovább használható. Ha beszerzik az összes engedélyt, akkor Pakson 2014-től már csak ilyen fűtőanyagban hasad a mag.