Megállt a dezinfláció, megállhat a lazítás is

Vágólapra másolva!
A magyarországi dezinflációs folyamat egyelőre leállt, sőt az éves összevetésű infláció még gyorsulhat is idén, - mondták londoni felzárkózó piaci elemzők a vártnál magasabb októberi inflációs számok keddi közzététele után. A kamatkilátásokról megoszlanak a vélemények a Cityben; egyes elemzők szerint a gyenge gazdasági növekedés ad esélyt még egy minimális mértékű idei enyhítésre.
Vágólapra másolva!

A vártnál magasabb októberi infláció nyomán nőhet annak esélye, hogy a jegybank monetáris tanácsa leállítja a lazítási ciklust - vélik londoni feltörekvőpiaci elemzők.

A Goldman Sachs (GS) globális pénzügyi szolgáltató londoni részlege által befektetőknek összeállított felzárkózó piaci helyzetelemzések minap megjelent legújabb kiadása azt jósolta, hogy az MNB a novemberi inflációs jelentésben a 2008-as átlagos inflációra adott előrejelzését 0,9 százalékponttal 5,4 százalékra, a 2009-es előrejelzést hozzávetőleg 0,6 százalékponttal éppen a 3 százalékos hosszú távú cél környékére emeli. A GS ezért módosította eddigi pénzügypolitikai előrejelzését: idén már nem számít további kamatcsökkentésre, és azt várja, hogy 2008 első negyedében is csak 7,00 százalékig csökken a magyar jegybanki alapkamat az eddig jósolt 6,50 százalék helyett.

A Barclays Capital londoni befektetési rövid távon nem várja az élelmiszer-árnyomás enyhülését, tekintve, hogy szeptemberben 26 százalékkal emelkedtek éves összevetésben a mezőgazdasági termelői árak, és a helyi hústermelők súlyos aggályaiknak adnak hangot a takarmánygabona piaci hiánya miatt.

A Barclays Capital szerint a keddi inflációs adatsor és a globális környezet növelheti annak esélyét, hogy az MNB felfüggeszti az enyhítési ciklust. Ez a ház arra számít azonban, hogy a döntéshozók figyelme elsősorban a harmadik negyedévi GDP-becslésre összpontosul, és a gyenge reálgazdaság jó eséllyel negyed százalékpontos csökkentésre készteti ebben a hónapban a jegybankot, amely azután "egy időre szünetet tart".

Van, aki máshogy látja

Raffaella Tenconi, a Dresdner Kleinwort (DKIB) befektetési bank londoni felzárkózó piaci elemzője ugyanakkor keddi kommentárjában úgy vélte: nem valószínű, hogy a vártnál magasabb októberi infláció megakadályozza az MNB e havi negyed százalékpontos kamatcsökkentését, ha a harmadik negyedévi GDP-növekedésről kiadott előzetes becslés a ház által várt alacsony szinten lesz. A DKIB előrejelzése éves összevetésben 1,3 százalék, vagyis elmarad az 1,6 százalékos londoni konszenzustól.

Tenconi szerint azonban távolabbra tekintve mind egyértelműbb, hogy a makacs infláció, az erősödő kockázatkerülési hajlam és a bizonyos mértékig gyengülő forint elegye befolyásolhatja a jövő évi kamatcsökkentési menetrendet. A londoni Dresdner-elemző szerint ha a globális környezet tovább romlik, az MNB-nek 2008 első hónapjaiban esetleg egyáltalán nem marad kamatcsökkentési mozgástere.

Van aki így is, meg úgy is látja

Wike Groenenberg, a Citi bankcsoport londoni befektetési részlegének európai felzárkózó piaci stratégiáért felelős igazgatója a keddi adatismertetés után az MTI-nek azt mondta: mivel nincsenek jelei az élelmiszerár-drágulás enyhülésének, a novemberi éves ütem még az októberinél is magasabb lehet. Úgy tűnik, hogy a dezinfláció megtorpant, fogalmazott az elemző. Groenenberg előrejelzése szerint a jövő év elején, a kedvező bázishatások belépésével lassul a magyarországi infláció, de még akkor is az 5-6 százalékos sávban marad. Ezért az MNB Monetáris Tanácsában "nehéz lesz a kamatcsökkentés mellett érvelni" a következő pár hónapban.

A Citi elemzője szerint a tanács tagjai között csaknem egyenlő számban vannak "galambok" és "héják", és elég egy kemény alapállású tanácsi tag "átállása" a következő ülésen az eredmény megváltoztatásához, ezért nem lehet kizárni egy novemberi kamatcsökkentést. Mindazonáltal nehéz elképzelni, hogy ez megtörténjen - fogalmazott a Citi térségi szakértője, aki szerint nem zárható ki, hogy az idei évre befejeződött az MNB kamatcsökkentési programja.

Az jövő év első felében lugyankkor akár több kamatcsökkentésre is lát teret, mert akkor már a figyelem 2008 végére, 2009-re irányul, amikor az inflációs várakozások alacsonyabbak lesznek. Mindemellett a globális háttér is különbözhet a jelenlegitől: az amerikai és az európai növekedés egyaránt lassulhat, ami "erősítheti a galambok hangját" a Monetáris Tanácsban.