Vágólapra másolva!
Az előző szezonban a másodosztályba száműzött Juventus egyelőre kiválóan szerepel a legjobbak között, hiszen a torinóiak 12 forduló után a harmadik helyet foglalják el a Serie A-ban. A sokszoros bajnokcsapat ráadásul annak ellenére áll a dobogón, hogy sok játékosa volt sérült, ráadásul feltűnően sok játékvezetői tévedés sújtotta - a klub hívei szerint nem véletlenül.

A torinói gárda a pályán elért eredmények alapján 2005-ben és 2006-ban is megnyerte a bajnokságot, de calciopoli-botrány miatt mind a két aranyérmet elvették a csapattól, sőt, az együttesnek a 2006-2007-es pontvadászatot a Serie B-ben kellett töltenie - aminek következtében a csapat sztárjai közül többen is elhagyták a klubot. A Juve azonban a kilencpontos levonás ellenére is megnyerte a másodosztály küzdelmeit, vagyis magabiztosan jutott vissza a legjobbak közé, de az új, immár ismét élvonalbeli szezonra alaposan átalakult az együttes.

Egyrészt a kispadra Didier Deschamps helyére Claudio Ranieri érkezett, másrészt pedig a játékoskeret is jelentősen kicserélődött, a fehér-feketék jó néhány olyan futballistától megváltak, akik alapemberek voltak a második vonalban. A helyükre pedig többnyire olyan játékosok érkeztek, akik éhesek voltak a sikerre, mivel az klubszinten eddig elkerülte őket.

Ranierinek így rengeteg új embert kellett beépítenie a csapatba, ám a viszonylag bő keret alighanem a kedvére volt, hiszen ő mindig is híres volt arról, hogy előszeretettel változtatja a kezdő tizenegyet. A felkészülési időszak ugyan nem a legjobban sikerült a Juve számára, legalábbis ami az eredményeket illeti, a bajnoki rajt viszont parádés lett, a torinóiak a nyitófordulóban 5-1-re verték a Livornót. A folytatás sem volt rossz, mert bár az Udinese ellen becsúszott egy váratlan hazai vereség, de összességében véve a Juve hívei nem lehetnek elégedetlenek az eredményekkel: az eddigi rangadókat veretlenül hozta le a csapat (az AS Roma, a Fiorentina és az Internazionale ellen is döntetlent ért el), és így tartja magát az élcsoportban.

Ez már csak azért is dicséretre méltó eredmény, mert a klubnál viszonylag sok a sérült. A legutóbbi pontvadászatban rendszeresen szerepelt középhátvéd, a francia Jean-Alain Boumsong például ebben az idényben még egyetlen mérkőzést sem játszott, mivel még szeptemberben a Real Zaragoza elleni barátságos mérkőzésen kidőlt a sorból. Az olasz válogatott Mauro Germán Camoranesi a harmadik játéknapon, az Udinese ellen sérült meg, és kellett kihagynia hat bajnokit; a portugál középhátvéd, Jorge Andrade pedig az AS Roma ellen szenvedett súlyos sérülést, és lehet, hogy ebben a szezonban már nem is léphet pályára.

Forrás: EPA
Nedved és Buffon a száműzetésben sem hagyta el a csapatot

Mindez azonban nem vetette vissza jelentősen az együttest, a drukkerek szerint az már sokkal nagyobb probléma, hogy a játékvezetők mintha kissé kompenzálni szeretnék a "Moggi-éra" történéseit, és túlságosan is szigorúan bánnak a Juventusszal. A szurkolók persze ennél is keményebben fogalmaznak, és tény, hogy az eddig lejátszott 12 forduló alatt meglehetősen sok olyan vitatott döntés született, amely nem kedvezett a Juvénak. A legeklatánsabb példa a kilencedik fordulóban lejátszott, Napoli elleni idegenbeli 90 perc volt, ahol a hazaiak két tizenegyessel nyertek - amelyek közül a lassítások alapján egyik sem volt jogos. De az is érdekes, hogy a Juventus ellen ebben a szezonban már hat büntetőt is ítéltek (ráadásul a Cagliari ellen egy hetediket is befújt a bíró, és csak az asszisztens jelzésére vonta vissza), legutóbb a Parma FC ellen pedig az utolsó percekben, 2-2-es állásnál a játékvezető érvénytelenítette Vincenzo Iaquinta gólját - nehéz lenne megmagyarázni, hogy mi okból...

Utóbbi futballista szereplése egyébként szintén vita tárgya a Juventus szurkolói körében, ami összekapcsolódik az egyesület élő legendájával, Alessandro del Pieróval. A 32 esztendős támadó ugyanis ebben a szezonban is kihagyhatatlannak számít a kezdő tizenegyből, miközben Iaquinta többnyire csak csere - pedig egyre többen vélik úgy, hogy a csapat többet profitálna abból, ha ez fordítva lenne. Del Piero hosszas huzavona után október közepén hosszabbította meg szerződését 2010-ig, ami alighanem azt jelenti, hogy a Juventusból fog visszavonulni, és azt senki sem tagadhatja, hogy korszakos egyénisége a klubnak. Ő a Juve történetének legeredményesebb futballistája, azonban mostanában nem megy neki játék, és ebben az idényben mindössze kétszer talált be - míg Iaquinta kevesebb idő alatt is öt gólig jutott.

www.infosport-focivilag.hu