Üzemanyaghiány fenyegeti Oroszországot

Vágólapra másolva!
Két évtizede a legnagyobb közlekedési válság fenyegeti Oroszországot, miután az üzemanyaghiány miatt sorra zárnak be a benzinkutak. A hiány oka, hogy az orosz cégek a csúcson levő olajárak miatt a nyersolaj és a feldolgozott olajtermékek minden cseppjét exportálni akarják, ráadásul több finomítót technikai okokból le kellett állítani - írja a szerdai Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A nagykereskedők máris drágábban adják és adagolják az üzemanyagot a kiskereskedőknek, amelyek ráadásul nem tudják továbbhárítani a vevőkre magasabb költségeiket, miután ígéretet tettek, hogy a parlamenti választásokig nem emelik az árakat.

A legnépszerűbb, 92 oktános benzin literenkénti ára ennek következtében befagyott 19,2 rubel (136,1 forint) körül, miközben nagykereskedelmi ára 16,5 rubel. A 16 százalékos nyereségráta a benzinen és a mindössze 7 százalékos a dízelolajon viszont túl kicsi, a legtöbb üzemanyagtöltő állomásnak ugyanis minimum 20 százalékra van szüksége ahhoz, hogy fedezni tudja költségeit.

Emiatt sorra zárnak be a kutak, s ezen a különböző városi szervezetek válságtanácskozásai sem tudnak változtatni. Mások nyitva tartanak, de korlátozzák a tankolható üzemanyag mennyiségét: például gépkocsinként csak 20 liter benzint hajlandók adni.