Magas OTP-profit, nincs nyoma a hitelválságnak

Vágólapra másolva!
A várakozásoknál is jobb közel 56 milliárd forint nettó nyereséget ért el az OTP a harmadik negyedévben. Ezt a teljesítményt azonban az utolsó három hónapban is hoznia kell a banknak, ha teljesíteni akarja éves terét. A nemzetközi hitelválság nem hatott jelentősen a magyar bank eredményére.
Vágólapra másolva!

Az OTP Bankcsoport 55,751 milliárd forint konszolidált, adózott nyereséget ért el 2007 harmadik negyedévében. A szerdán publikált gyorsjelentés meghaladja az elemzői várakozásokat. A harmadik negyedévi profit 10 százalékkal nagyobb az előző negyedévinél, éves szinten pedig 4 százalékkal nőtt. Az OTP első háromnegyedévi konszolidált adózott profitja így 156,9 milliárd forint lett, ami 7,1 százalékkal haladja meg a bázist és 211,6 milliárd forintos éves terv 74,2 százaléka.

A nemzetközi jelentési szabványok (IFRS) alapján készült, nem auditált, konszolidált adatok szerint a bankcsoport mérlegfőösszege szeptember végén 8042,6 milliárd forintra volt, ami éves szinten 30,3 százalékod emelkedés.

A csoport mérlegfőösszegének 40 százaléka (egy éve még 28,2 százalék), az adózott eredmény 24,3 százaléka (2006-ban 11,8 százalék) a külföldi leánycégektől származott.

Kedvező folyamatok a régióban, nincs nyoma a hitelválságnak

Az év eddig eltelt időszakában a bankcsoport tagjai változatos, de összességében kedvező makrogazdasági környezetben tevékenykedtek. Magyarországot leszámítva valamennyi leánybank országában dinamikus, 5-8 százalékos bruttó hazai termék (GDP) növekedés van, így ezzel párhuzamosan a bankszektor tevékenységének jelentős bővülése is tapasztalható - olvasható a gyorsjelentésben.

Ugyanakkor több országban a gazdasági túlfűtöttség jelei látszanak (növekvő infláció, jelentősen romló folyó fizetési mérleg), mely idővel bizonyos makrogazdasági korrekciót valószínűsíthet. A rendkívül erős hitelkeresletet számos országban szabályozással próbálják visszafogni (július 1-jétől szigorúbb volumennövekedési korlát Horvátországban, szeptember 1-jétől magasabb kötelező tartalékképzési kötelezettség Bulgáriában), ami középtávon a banki jövedelmezőségre is kihathat.

A csoportban belül továbbra is meghatározó szerepet játszó Magyarországon a 2006. évi stabilizációs

intézkedések felemás hatása érezhető - írja az OTP gyorsjelentése. A javuló költségvetés mellett enyhült a külső finanszírozási nyomás. Az infláció a növekvő élelmiszerárak és erős bérinfláció miatt továbbra is magas, a GDP-növekedés pedig rendkívül gyenge.

Mivel a nyáron a globális kockázatvállalási hajlandóság jelentősen visszaesett és a hazai fizetőeszköz volatilitása is nőtt, a jegybank a harmadik negyedévben mindössze 25 bázisponttal, 7,50 százalékra csökkentette az alapkamatot.

A fejlett piacokon a jelzáloghitelezéssel kapcsolatban realizált jelentős veszteségek, a hozamfelárak globálisan tapasztalható szélesedése csak korlátozottan érintette az OTP-t, mivel a csoport portfoliójából gyakorlatilag hiányoznak az áresést érzékenyen követő strukturált termékek, kockázatos befektetések. Mivel az OTP-nek az adott időszakban nem volt adósságlejárata, refinanszírozási kényszer sem jelentkezett