Gyurcsány: 2009-ig kell várni a növekedésre

Vágólapra másolva!
Magyarországon 2009-2010-re várható, hogy fiskális egyensúly mellett bővülő növekedés induljon meg - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Angel Gurríával, az OECD főtitkárával folytatott megbeszélést követő sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.
Vágólapra másolva!

A miniszterelnök szavai szerint "most fizetjük meg annak az árát, amit 2001 és 2006 között tettünk". Véleménye szerint növekedés csak akkor van, ha "merünk változtatni". "Nincs más út" - hangsúlyozta. Angel Gurría kifejtette, hogy a lényeg a fiskális politika fenntarthatósága. Mint mondta, "a holnap növekedéséről beszélünk ma".

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán publikált előzetes adatai szerint a gazdasági növekedés a harmadik negyedévben 1 százalék volt, a naptári hatás kiszűrésével pedig 1,1 százalékot tett ki. Gyurcsány Ferenc elmondta: a növekedési problémákat egyrészt egyszeri hatások, például a mezőgazdaság idei teljesítménye, a kiigazítással kapcsolatos tényezők, valamint a közszféra rendszereinek állapota okozza. A kiigazítással kapcsolatos tényezőkről a kormányfő azt mondta, hogy amikor már nem megszorító a költségvetés, maguktól "felengednek". A kiigazítás miatt a bruttó hazai termék (GDP) felhasználási oldalát érintő közösségi és háztartási fogyasztás visszaesett.

Véleménye szerint a legnehezebb probléma a közszféra rendszereinek átalakítása. "Magyarországon a közszféra nagy rendszerei nem érettek a reformra, hanem túlérettek" - mondta. A miniszterelnök szavai szerint a bővülő növekedés elindításához az egyensúly megteremtésén túl az kell, hogy támogatóbb üzleti környezet, világos fejlesztéspolitika legyen, csökkenjenek a terhek, az adminisztráció. Az intézkedések eredményei pár év múlva látszanak.

Az OECD főtitkára szerint nem lehet úgy gazdasági növekedést elérni, ha nem stabil egy állam pénzügyi helyzete, ha nő az adósság. Az a lényeg, hogy a jövőben fenntartható növekedés jöjjön létre, a kitartást a piacok is megértik és honorálják - tette hozzá.