Vágólapra másolva!
Az elektronikus útdíjtender felfüggesztését kérte a Közbeszerzési Döntőbizottságtól az Albacomp. A fehérvári cég szerint az értékelő bizottság szabálytalanul járt el, amikor nem fogadta el műszaki referenciáikat.
Vágólapra másolva!

Elakadt az úthasználattal arányos elektronikus díjfizetési rendszer kiépítésének és ötéves üzemeltetésének tendere - írja a Népszabadság. A Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ (KKK) november 7-én jelentette be, hogy a nyolc pályázó közül melyik lesz az a négy konzorcium, akiktől részletes ajánlatot várnak az előzetes becslések szerint 50-70 milliárd forintba kerülő informatikai beruházás megvalósítására. A pályázat második fordulójából kiszorult Albacomp Zrt. azonban jogsértőnek tartja kizárását, és a Közbeszerzési Döntőbizottság (KD) közbelépését kérte. A lap úgy tudja, a társaság szeretné elérni, hogy a testület függessze fel a KKK tenderét, és semmisítse meg a pályázat első, részvételi szakaszának eredményét.

Ennek szükségességét részben azzal indokolják, hogy az értékelő bizottság szabálytalanul járt el, amikor nem fogadta el műszaki referenciáikat. Holott három referencialevelet is csatoltak ajánlatukhoz. Emellett az Albacom szerint a KKK ellentmondásos és vitatható döntést hozott akkor is, amikor az ED-rendszer kiépítésében közreműködő szakértőik egyikének szakmai alkalmatlanságát jelölte meg a kizárás másik okaként. Erre utal legalábbis, hogy az értékelő bizottság az ajánlat egyik pontjában megfelelőnek találta a szakértő szakmai felkészültségét, a másikban viszont nem.

A legsúlyosabb következménye annak az állításnak lehet, amely szerint a KKK olyan pályázókat hívott meg az ED-tender ajánlattételi szakaszába, akiknek referenciái nem elégítik ki a közbeszerzési eljárás feltételeit. Megítélésük szerint legalábbis egyetlen versenyben maradt konzorcium sem rendelkezik a többi hasonló rendszerrel való összekapcsolás, az úgynevezett interoperabilitás feltételének megfelelő díjszedő hálózattal. A KD-nél egyelőre nincs válasz arra: mikorra bírálják el az Albacomp jogorvoslati kérelmét.