FHB: jelentősen csökkent a profit

Vágólapra másolva!
Az FHB Jelzálogbank Nyrt. adózott eredménye 4,1 milliárd forint volt az idei első háromnegyedévben, 25,9 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál - közölte a bank konszolidált, nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) szerinti gyorsjelentésében a BÉT honlapján pénteken.
Vágólapra másolva!

A harmadik negyedévi, IFRS szerinti adózott eredmény 1,3 milliárd forint volt, 25,6 százalékkal haladta meg a második negyedévit, azonban 26,2 százalékkal elmarad a 2006. harmadik negyedév adatától.

A gyorsjelentésben publikált eredmény megfelel a bank által kedden kiadott profit figyelmeztetésben jelzettnek. Az eredmény tervezettől való elmaradásának egyik fő oka e szerint az volt, hogy a derivatív ügyletek valósérték változásból származó eredménye 450 millió forinttal nagyobb a tervezettnél (e tétel nélkül az eredmény 11 százalékkal marad el a tervtől). Az új stratégia megvalósításának költsége 4-5 százalékkal, mintegy 500 millió forinttal meghaladta a tervezettet, s a privatizációs kapcsolatos kiadások is mintegy 450 millió forint többlet kiadást jelentettek.

Az FHB a profit warningban közölte azt is, hogy az év hátralévő részében nem várható pozitív változás, ezért a bank éves konszolidált adózás előtti eredménye várhatóan legalább a harmadik negyedévi mértékben elmarad majd a tervezettől és a piaci várakozásoktól.

Az FHB bankcsoport idei konszolidált adósság előtti nyereségterve 8,1-8,2 milliárd forint. A profit visszaesésével a bankcsoport hatékonysági mutatói is romlottak. A költséghatékonysági mutató (működési költség/bruttó pénzügyi eredmény) az egy évvel korábbi 43,6-ról 65,4 százalékra emelkedett. Az átlagos eszközarányos megtérülés (ROAA) 1,4-ről 1 százalékra, az átlagos saját tőke arányos megtérülés (ROAE) pedig 27-ről 17 százalékra mérséklődött.

A P/E mutató (részvényárfolyam/egy részvényre jutó nyereség) 13-ról 25,9 százalékra nőtt. A részvényesi vagyon egy év alatt 5,5 százalékkal növekedett és szeptember végén meghaladta a 30,5 milliárd forintot. A konszolidált mérlegfőösszeg egy év alatt 539,2 milliárd forintról 592,9 milliárd forintra, 10 százalékkal bővült, döntően a jelzáloghitel-állomány növekedésének köszönhetően.

A saját értékesítésű jelzáloghitelek bruttó állománya egy év alatt 19,9 százalékkal (41,2 milliárd forinttal) növekedett, az idei hitelfolyósítás 55,1 milliárd forint volt, 21,2 százalékkal haladta meg a tavalyi első kilenc havit. A refinanszírozott hitelek állománya az egy évvel korábbihoz képest 5,5 százalékkal (14,8 milliárd forinttal) emelkedett, a bank az idén szeptember végéig 47,8 milliárd forint összegű új jelzáloghitelt refinanszírozott, 40 százalékkal többet, mint tavaly szeptember végéig.

Az FHB Kereskedelmi Bank Zrt. jelzáloghitel-finanszírozása az első háromnegyedévben megközelítette a 20 milliárd forintot, lakossági bankszámláinak száma szeptember végére meghaladta az 5 ezret, szeptembertől pedig a bankkártya terméket is bevezette.

Az FHB Életjáradék Zrt. eddig összesen 54 életjáradéki szerződést kötött - ebből 30-at a harmadik negyedévben -, szeptember végéig 792,1 millió forint értékű ingatlan került hozzá.

Az FHB az idén 60,4 milliárd forint értékben bocsátott ki jelzáloglevelet és kötvényt, 7,1 milliárdnyit törlesztett és 3,5 milliárd forintnyit vásárolt vissza, a nettó forrásbevonás így 49,8 milliárd forint volt, szemben a tavalyi 25,9 milliárd forinttal. Az adózás előtti nyereség 4,8 milliárd forintot tett ki az első háromnegyed évben, az előző évihez képest 36 százalékkal csökkent.

Az első kilenc havi nettó kamatjövedelem a gyorsjelentés szerint 0,8 százalékkal mérséklődött, a nettó díj- és jutalékkülönbözet 48,7 százalékkal nőtt. A működési költség 52 százalékkal emelkedett, az értékvesztés és hitelezési veszteség ugyanakkor 79,5 százalékkal mérséklődött.