Vágólapra másolva!
"Kénytelenek leszünk kijutni az olimpiára és ott jól szerepelni, az eredmény kötelez" - mondta Nébald György, a kardozók szövetségi kapitánya az idén világbajnok férficsapat feladatait, kilátásait elemezve.

"A Szentpéterváron aratott győzelem önbizalmat adott a fiúknak, de kötelezettséget is ró rájuk. A világbajnok csapatnak illik ott lennie az olimpián" - fogalmazott a szakvezető, aki egyúttal elárulta, meglátása szerint a válogatott kardozók egyáltalán nem bízták el magukat, inkább megerősítette őket a siker.

"A múlt héten Schladmingban voltunk, egy sífutótáborral elkezdődött az alapozás. Most szerdától péntekig Zalakaroson hangolódtunk a következő hetek feladataira. Hétfőtől a klubbeli elfoglaltságok mellett hetente öt keretedzés lesz, ami hárommal több, mint eddig. Bő fél évről van szó, mindent az olimpiának kell alárendelni" - tette hozzá.

Nébald György a jelenlegi helyzetet elemezve megemlítette, hogy a kvalifikációs ranglistán harmadik a magyar csapat, a világranglistán pedig első.

"Nemcsak kedvező, hanem nagyon jó helyzetben vagyunk. Fontos lenne, hogy megőrizzük pozíciónkat és az első kettő között maradjunk a világranglistán, mert akkor az olimpián a kiemelés jóvoltából gyengébb ellenfelet kapnánk. Inkább a venezuelaiak vagy az amerikaiak jöjjenek az első fordulóban, még azzal együtt is, hogy utóbbiaktól Athénban éppen kikaptunk. Azért az oroszok, franciák, ukránok vagy fehéroroszok ellen sokkal nehezebb dolgunk lenne" - mondta.

A kardozók - akárcsak a többi vívó - decemberben az országos bajnokságon szerepel, majd januártól következnek a Világkupa-viadalok. Az olimpiai kvalifikációs időszak március végéig tart.

"Januárban lesz két Vk-verseny, majd jön két Grand Prix, a nagy sorozat előtt megpróbálom majd megint összerántani a csapatot egy egyhetes közös tatai edzőtáborozás során" - közölte Nébald György.

A Nemcsik Zsolt, Szilágyi Áron, Lontay Balázs, Decsi Tamás alkotta csapat többek között az oroszokat, az ukránokat és a franciákat legyőzve lett - teljesen váratlanul - világbajnok október elején, Szentpéterváron. Ezt megelőzően 1998-ban nyert vb-t magyar férfi kardcsapat.