Vágólapra másolva!
Ismét Cseh László és Verrasztó Evelyn remekelt a IV. Tippmix rövidpályás országos bajnokságon: két-két aranyérmet szereztek, a Jövő SC ifjú kiválósága ráadásul újból országos csúcsokkal győzött; Kovács Ágnes újra nyert, ezúttal 50 méter mellen.

Cseh ötven pillangón szerzett aranyérme vezette fel az esemény második napját Debrecenben, aztán klubtársa, Szepesi Nikolett is gond nélkül győzött 50 háton. Ezután következett az 50 méteres mellúszás, amelyet Kovács Ágnes imponáló fölénnyel nyert meg, majd utána mosolyogva nyilatkozott: "Ma már sokkal jobban esett a mozgás, mint pénteken, élveztem az úszást. Ha ebből le tudunk szedni még egy másodpercet, ami benne van a pakliban, akkor az Európa-bajnokságon tényleg bármi megtörténhet." Kovácsot ezután doppingvizsgálatra rendelték: a hírek szerint semmi problémát nem okozott a mintaadás.

Verrasztó Evelyn folytatta az egy arany, egy országos csúcs ritmust: előbb 200 gyorson, majd 100 vegyesen győzött új rekorddal. "Holott nincs is túl jó passzban..." - jegyezte meg edző-édesapja, Verrasztó Zoltán. A közvetlen felkészülést irányító Fehérvári Balázs szerint "az edzettségi állapota jó, bár nem annyira gyors még, mint amire számítottunk, viszont nagyon küzd. Ez azért látszik az eredményeken..."

Cseh 200 pillangón nyerte a második aranyérmét, szép versenyben győzte le Kerékjártó Tamást és Kis Gergőt. "Még meg kell éreznem a ritmust a huszonötös medencében, ami pláne pillangónál számít. De majd a jövő heti edzőtáborban beállítom magam" - mondta az igencsak biztató formában versenyző klasszis. Edzője, Turi György amondó volt: "Az idők arról árulkodnak, hogy Lacika jó, minden távon jobban teljesít, mint tavaly ilyenkor, ami egy edző számára sokatmondó adat."

A Kőbánya SC vezetőedzője egyébként kifejezetten boldog volt, hiszen tanítványai összesen hatszor állhattak a dobogó tetejére, Dara Eszter 100 pillangón aratott sikere külön örömöt jelentett a számára, de a leginkább Bernek Péter 200 háton aratott győzelme derítette jókedve a mestert. Noha Bernek úgy nyert, hogy az elsőként célba ért Nagy Pétert szabálytalan rajt miatt kizárták, Turi úgy vélte, "az időeredmény igazán fontos, ami Petinél kiváló, és azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy tizenöt évesen iskolázta le a mezőny többi tagját. Ki merem jelenteni, új gyémántot találtunk." A szakember szíve csak azért fáj, mert Bernek hamvas kora - és a LEN szigorú, 17-es korhatár-szabálya - miatt nem indulhat a decemberi kontinensviadalon.

A nap krónikájához tartozik még, hogy Bodor Richárd két századmásodperccel megelőzte Gyurta Dánielt 100 mellen: a pécsiek rutinos versenyzője higgadtabb volt a benyúlásnál. Gyurta kissé bánkódott emiatt, no és azért, mert 11 perccel később a 100 vegyesen sem tudott győzni - itt a 17 éves Bordás Péter volt a legjobb -, ám edzője, Széles Sándor szerint Gyurtának nem kell bánkódnia: "Százon még kell tanulnia, különösen rövidpályán fontos, milyen ritmusban úszik. Ami fontos, hogy kétszázon jól ment neki, 1.3 tizeddel úszott jobbat, mint tavaly ilyenkor, amikor aztán Európa-bajnok lett."