Vágólapra másolva!
Moszkvában az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik fölényes elsőségével fejeződött a II. Tal-emlékverseny. A viadal utolsó játéknapján valamennyi játszma pontosztozkodással végződött. Az ukrán Vaszilij Ivancsuk és Kramnyik partija 60 lépésig tartott, de a torna győztese pontos védekezéssel meghiúsította a világranglista második sakkozó nyerési kísérleteit. Kramnyik másfél pontos előnnyel, veretlenül végzett az élen. A spanyol Alekszej Shirov lett a második, a címvédőként rajtoló Lékó Péter ötvenszázalékos teljesítménnyel négyes holtversenyben harmadikként zárta szereplését. A nagymesterek rövid pihenő után szerdán és csütörtökön a 18 résztvevős, kétfordulós snell-világbajnokságon játszanak, ahol sakkasztalhoz ül a sakkozás világbajnoka, az indiai Viswanathan Anand is.

A sakkozás 14. világbajnoka, Vlagyimir Kramnyik pályafutása egyik legnagyobb sikerét érte el a Tal-emlékversenyen elért fölényes elsőségével.

Öt világos játszmájából négyszer győzött, kedvező sorsolását remekül kihasználva végzett az élen. A mexikói vb-n elvesztette világbajnoki címét, de parádés teljesítményével bizonyította, hogy jövőre a trónról őt "letaszító" Viswanathan Anand elleni döntője nagy csatát, igazi sakkcsemegét ígér. Kramnyik sorozatban nyerte a dortmundi viadalokat, 2004-ben Linaresben végzett az élen. Francia feleségével Párizsban élő Kramnyik most hazai környezetben bizonyított. Közel 14 Élő-pontot is nyert, megközelítette legnagyobb riválisát, Anandot. Szerdától már egymás ellen is megküzdenek a snell-világbajnokságon, majd januárban a Corus szuperversenyen szerepelnek együtt.

A spanyol Alekszej Shirov vereséggel rajtolt, Lékó Pétertől kapott ki az első fordulóban. Az adok-kapok stílusú Shirovot ez a vereség nem küldte "padlóra", hanem végül + 1-gyel második lett. Csalódás a címvédőként induló Lékó Péter ötven százaléka. Lassan mumusa lesz Kramnyik, ha sötéttel játszik az orosz sakkozó ellen. Veresége után nem mert kockázatot vállalni, hat remit csinált sorozatban. Az izraeli Borisz Gelfand nem tudta megismételni mexikói teljesítményét, a remikirály lett. A világranglista második helyétől inthetett búcsút Vaszilij Ivancsuk, az ő játékából is hiányzott az átütő erő. A legifjabb résztvevő, a norvég Magnus Carlsen ismét nyert Élő-pontot.

A 20-as kategóriájú, 2742-es Élő-átlagú tornán a 45 partiból csak 12 végződött döntéssel. Magyarázatul szolgálhat, hogy rendkívül kiegyensúlyozottak az erőviszonyok. Másrészt Kramnyik, Gelfand és Lékó kivételével a nagymestereknek igen erőltetett a versenyprogramjuk. Játszottak a Klubcsapatok Európa-kupáján, a sakkcsapat Európa-bajnokságon, és vár rájuk november 24-től Hanty-Manszijszkban a Világkupa, ahol a magyar színeket Almási Zoltán, Balogh Csaba és Héra Imre képviseli. Lékó és Polgár Judit sem vállalta a részvételt. A Világkupa győztese jövőre a bolgár exvilágbajnokkal, Veszelin Topalovval mérkőzhet meg a kihívó jogáért, az Anand-Kramnyik meccs győztesével játszhat a világbajnoki címért.

Az utolsó forduló eredményei:
Dmitrij Jakovenko (orosz 2710) - Alekszej Shirov (spanyol, 2739) döntetlen (Orosz huszárjáték, 28)
Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2752) - Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2716) döntetlen (Colle-változat, 16)
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2787) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2785) döntetlen (Orosz huszárjáték, 60)
Magnus Carlsen (norvég, 2714) - Gata Kamsky (amerikai, 2724) döntetlen (Spanyol megnyitás, 37)
Borisz Gelfand (izraeli, 2739) - Lékó Péter (magyar, 2755) döntetlen (Vezérindiai védelem, 27)

A verseny végeredménye:
1.Vlagyimir Kramnyik 6,5 pont
2. Alekszej Shirov 5
3-6. Borisz Gelfand, Magnus Carlsen, Dmitrij Jakovenko és Lékó Péter 4,5
7-9. Vaszilij Ivancsuk, Gata Kamsky és Sahriyar Mamedgyarov 4
10. Jevgenyij Alekszejev 3,5

A verseny táblázata


A nagymesterek teljesítménye a performance-pontszámok függvényében:
Kramnyik 2901, Shirov 2784, Gelfand 2741, Carlsen 2743, Jakovenko 2744, Lékó 2739, Ivancsuk 2692, Kamsky 2700, Mamedgyarov 2696, Alekszejev 2663.

Az Élő-pontszámok változása:
Kramnyik + 13,7, Shirov + 5, Lékó - 1,8, Gelfand 0, Carlsen + 3,6, Jakovenko + 4,5, Mamedgyarov - 6,8, Kamsky - 2,3, Ivancsuk - 12,2, Alekszejev - 6,4.