Nálunk adóznak legtöbbet a családosok

Vágólapra másolva!
Magyarországon igen magasak a béreket terhelő adók és járulékok, és a családosok sem számíthatnak kedvezményekre a fejlett országokkal ellentétben - írja a Világgazdaság. Belgium és Dánia mellett Magyarország alkalmazza a legsúlyosabb elvonásokat; a családosokat alapul véve a legutolsó helyen végzett hazánk.
Vágólapra másolva!

A vállalati felső és középvezetés tagjai - bruttó 8-30 millió forint körüli éves jövedelmekkel számolva - összesen 48,5 százaléknyi adót és tb-járulékot fizetnek Magyarországon, függetlenül attól, hogy van-e gyerekük; ez azt jelenti, hogy a bruttó összeg 51,5 százalékát vihetik haza. A szakértői kategóriába sorolt, a modellszámítás szerint évente nagyjából 3,1 millió forintot kereső alkalmazottak esetében 43,1 százalékra rúgnak az elvonások, tehát 56,9 százalékot utal át nekik a munkáltató. Lengyelországban 8-10, Csehországban 8-18, Szlovákiában 18-26 százalékkal nagyobb a bér nettó része, és a családi kedvezmények további akár hat-nyolc pontos többletet biztosítanak, különösen az utóbbi két államban - derül ki a Mercer globális személyzeti tanácsadó cég elemzéséből, amely a világ 32 államában vizsgálta az adóterheket.

A jelentés egyik szerzője, Brian Waite szerint a bérterhek nagy szerepet játszanak a globális stratégiai döntésekben, és természetesen a beosztottak is igyekeznek olyan országokba kerülni, ahol kevesebbet kell adózniuk. Az Egyesült Arab Emírségek példátlanul alacsony - külföldiek esetében nullaszázalékos - adó- és tb-terhei sok tehetséges szakembert vonzanak oda. Az Egyesült Arab Emírségek mellett Oroszország és Hongkong is nagyon vonzó terepnek számít a külföldi szakemberek számára, és a különböző listák első tíz helyezettje között is szinte csak ázsiai és latin-amerikai államokat találunk. Ezzel szemben az európai országok általában nagyobb adóterheket érvényesítenek, így a lista alsó felét ezek uralják.