Vágólapra másolva!
Egy ideig szünetelt azon tehetséges színészekről szóló rovatunk, akiket már számos remek film mellékszerepeiben láthattunk, de a nagy áttörés még előttük áll. A kritériumoknak tökéletesen megfelel a nigériai származású, nehezen kimondható nevű brit színész, aki játszotta már Keira Knightley szerelmét, egy futurista rémállam ellenálló harcosát, valamint egy sikkes lábbelikben parádézó transzvesztitát. Múlt héten a Mondd, testvér!-rel érkezett a hazai mozikba, ideje, hogy bemutassuk.
Vágólapra másolva!

1. Nevének helyes kiejtése: Csúvitel Edzsofor, 1974-ben született Londonban.

2. Számos színházi szerep és kitüntetés után az Amistad-ban jutott egy apró szerephez, de az áttörést a Gyönyörű mocsokságok jelentette 2002-ben. A brit metropolisz árnyas oldalát bemutató kiváló kis drámában nigériai orvost alakított (apja mintájára), aki egy szállodában gályázva szervcsempészek tevékenységére lett figyelmes.

3. Az Igazából szerelem-nek keresztelt karácsonyi giccsparádé az angol színészek ki-kicsodája is lehetne, Chiwetelnek nem túl látványos szerep jutott, ő volt Keira Knightley férje, aki a könnyzacskókra utazó történetszál abszolút mellékszereplője, sebaj, hamarosan Spike Lee (Utál a csaj) és Woody Allen (Melinda és Melinda) is szerepet kínáltak neki.

4. Spike Lee-nak annyira megtetszett a közös munka Chiwetellel, hogy következő, eddigi legsikeresebb filmjéhez is elhívta egy kulcsszerepre. A belső ember-ben Denzel Washingtonnal együtt üldözte Clive Owent. Érdekes, hogy egy fél évvel később újra Owen ellen küzdött Az ember gyermeké-ben, hamarosan pedig ismét Washington árnyékában láthatjuk az Amerikai gengszter-ben - ezúttal a rossz oldalon.

Forrás: [origo]
Chiwetel Ejiofor és Denzel Washington A belső ember című filmben


5.
A bűnüldözés két oldalának feltérképezése után egy meglepő karrierlépésként női ruhába bújt a Mr. Tűsarok című komédia kedvéért, amiért Arany Glóbusz díjra is jelölték. A hónap végén pedig visszatér a színházi gyökereihez és Othellot alakítja majd a londoni Donmar Warehouse-ban Ewan McGregor Jágója és Kelly Reilly Desdemonája mellett.

Onozó Róbert