Ismét a 100 dollárt ostromolja az olajár

Vágólapra másolva!
Újabb történelmi csúcsra emelkedett a kőolaj ára a szabadpiacon szerda reggel. Az elemzők szerint a drágulást legfőképpen spekuláció okozza, a dollár gyengülésével ugyanis spekulatív tőke áramlik az olajpiacra.
Vágólapra másolva!

Az olaj árának szerda reggeli emelkedésének hátterében a spekulációs célok mellett hozzájárult az is, hogy hidegre fordult az időjárás az Egyesült Államok északkeleti vidékén, amely a világ legnagyobb fűtőolaj-felhasználó térsége.

Egyelőre kétséges az is, hogy az OPEC december 5-i miniszteri értekezletén szó lesz-e a termelés növeléséről. Ennek ellentmond az is, hogy a múlt héten az OPEC új előrejelzést adott ki, amely szerint a világ olajkereslete a korábban vártnál kevésbé nő a mostani negyedévben.

A nyugati féltekén irányadó amerikai könnyűolajfajta, a West Texas Intermediate a legközelebbi, januári határidőre szerda reggel hordónként (159 liter) 98,63 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) CME Globexen folytatódó elektronikus jegyzésében, 60 centtel drágább a keddi New York-i zárónál.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta a legközelebbi, januári határidőre szerda reggel 95,90 dollár volt az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében, 41 centtel drágább a keddi zárónál.