Vágólapra másolva!
Sportdiplomáciai vonalon sikeresebb volt a chicagói ökölvívó-vb, mint a ringben - elvégre az egy olimpiai kvótával szemben Csötönyi Sándor EABA-elnöki megválasztása áll, ez utóbbihoz mindenesetre gratulált Molnár Zoltán MOB-igazgató a soros olimpiai egyeztetés bevezetéseként. És persze ahhoz is, hogy a junior és kadett Európa-bajnokságokon kiválóan szerepeltek a fiatal bokszolók, azaz a londoni olimpiára a szó szoros és átvitt értelmében is ütőképes csapatunk lesz.

Ami a vb-szereplést illeti, azzal nem elégedettek a vezetők, igaz, Csötönyi két fontos tényezőt is megemlített: az irreális sorsolást - nem volt kiemelés -, valamint azt, hogy a stílusos, magyaros bokszot nem igazán díjazzák a pontozásnál. "Azaz nekünk kell alkalmazkodni a géphez, elvégre a gép nem fog hozzánk" - adta ki a jelszót az elnök, jelezve, hogy manapság az igazán nagy ütéseket díjazzák, nem pedig az apró, finom akciókat, sorozásokat.

Igaz, ha sikerül is átállni, akkor is borzasztó nehéz felvenni a kesztyűt olyan vetélytársak ellen, mint például az oroszok, ahol a szövetség költségvetése 3 millió euró, azaz 750 millió forint egy évben (a magyar szövetségé 150 környékén mozog). Jelenleg egy nemzetközi kimutatás szerint a svájci és a macedón szövetséggel áll egy szinten a magyar büdzsé - holott a honi ökölvívás valamelyest nagyobb hagyományokkal bír...

Az azonban egyelőre álom, hogy a Csötönyi által "janicsáriskolának" nevezett orosz rendszert itthon is meghonosítsák: kint hatéves gyerekeket gyűjtenek össze - vagy 200 ezret -, akiket 18 éves korukig palléroznak (ringben és iskolapadban egyaránt), aztán a legjobbak fiksz fizetéssel folytatják tovább.

"Olyan hátrányból indulunk, hogy az embertelen... Mi tényleg amatőrök vagyunk hozzájuk képest" - közölte az elnök, megjegyezve, hogy nálunk 23-24 éves korig lehet számolni egy öklözővel, utána garantáltan elnyeli őket a profivilág, azaz nagyon észnél kell lenni a legjobbak és a mögöttük állók menedzselésénél. (Az például már most tudható, hogy a mostani válogatott krémje Peking után profinak áll.)

A MOB-nak és az államnak hála több pénz jut az ökölvívóknak is jövőre, de szükség is van erre: a nemzetközi szövetség eddigi fő beszállítóját kirúgták, így a komplett kesztyűállományt és a fejvédőket is le kell cserélni az új szponzor termékére; és emellett a korábbinál is több versenyre viszik el a fiúkat, hogy a lehető legjobb helyre kússzanak fel a világ ranglistán.

Csötönyi szerint ez fontos, új pozíciójában ugyanis arra törekszik, hogy a hátralévő két olimpiai kvalifikációs tornán a világrangsor alapján emeljék ki a ranglista szerinti legjobb négy versenyzőt. Csötönyi Sándor kijelentette, "összeteszem a két kezem, ha még három kvótát szerzünk", és emlékeztetett arra, hogy Sydney előtt, az Erdei-féle bivalyerős korosztály tagjai közül is csak hárman jutottak el a játékokra.

Pekingbe viszont eljutottak már a fiúk: a válogatott tagjai Balzsay Károly kapitány vezetésével az olimpia helyszínén tartózkodnak, igaz, beszámolójuk szerint a helyzet nem éppen rózsás: "Bejött a hideg, mindenki bedurrantott a hideg miatt, így aztán olyan a szmog, hogy az elképzelhetetlen" - tolmácsolta a kintiek helyzetjelentését Csötönyi. "Mindenki rosszul van, kátrányt köpnek a fiúk, akad, akinek az orra vérzik..."

Persze, nyáron más lesz a helyzet - meleg lesz, a kínaiak tisztább levegőt ígérnek - és remélhető, ebbe legalább négy magyar öklöző is beleszippanthat.