Team Toth Aprilia: állandó rohanásban

Vágólapra másolva!
Egy gyorsasági sportoló élete valóban rohanással telik. Mindössze néhány hét telt el a 2007-es Gyorsasági Motoros Világbajnokság szezonzáró futama óta, a MotoGP mellett a két alacsonyabb kategória résztvevői számára is megkezdődtek a téli tesztek. Természetesen a 250 köbcentiméteres osztály hazai képviselője, Tóth Imi szintén a következő évadon dolgozik, a Team Toth Aprilia másik pilótájával, Héctor Barberával új motorjaikat tesztelték a dél-spanyolországi Jerez de la Frontera-ban (sajnos a rossz időjárás rontotta az eredményeiket). A csapat vezetőjét, Tóth Imrét kérdeztük, és magát a versenyzőt, Tóth Imit is sikerült pihenőidőben elérnünk, kíváncsiak voltunk ugyanis arra, hogy számukra a nagy hajtásban mennyire fontos a kommunikáció mobilitása, hogy tartják a kapcsolatot, ha éppen a világ két másik pontján van a csapat és a vezetője. Természetesen a Team Toth Aprilia saját weboldaláról is ejtettünk néhány szót.
Vágólapra másolva!

- A csapatnak és a versenyzőknek külön is van weboldaluk, fontosnak tartja, hogy jelen legyenek az interneten is?

- Tóth Imre: Fontosnak tartom, hiszen ma már a legtöbben a hagyományos média mellett az internetet is fő hírforrásként kezelik, innen szerzik be a szükséges információkat, amelyek olykor jóval naprakészebbek. Legutóbb Jerez de la Fronterában teszteltünk mi is, ott ahol Talmácsi, de leginkább csak róla szóltak a hírek, így aki részletesebben érdeklődött a többi, vagy kifejezetten a mi csapatunk iránt, jobban járt, ha felkereste a motogp oldalt. Jelenleg a Team Toth Aprilia weboldala a legmegfelelőbb tájékozódási forrás az érdeklődők számára, versenyzőink szájtjai felújítás alatt vannak, mivel a 2008-as évadra megújult felülettel és tartalommal jelentkezünk. Fontosnak tartom a jelenlétünket az interneten, hiszen a sportág iránt érdeklődök itt valóban első kézből nyomon követhetik az eseményeket, és drukkolhatnak nekünk. Ráadásul a kapcsolatfelvétel lehetősége is adott, mi is válaszolhatunk a hozzánk intézett kérdésekre.

- Ön nem utazott a versenyzőkkel Dél-Spanyolországba, hogyan tartják a kapcsolatot?

- Tóth Imre: Elég ritka, hogy nélkülem tesztelnek a fiúk, három évente ha egyszer nem megyek velük, de most jobbnak is találom, hogy itthon marasztalt a sok munkám, hiszen a háromnapos tesztből egy napon tudtak csak menni, az időjárás ugyanis nem kedvezett a Jerezben tesztelőknek. Jómagam is rendszeresen webezek, a neten olvastam, hogy nagy szél és eső miatt nem ideálisak a körülmények és senki sem merészkedett pályára. Héctor és Imi pedig nagyon reménykedtek a jó időben - minden szempontból. Amikor versenyen vagyunk, a telefon mellett leginkább az internetet használjuk a kommunikációra, sokszor könnyebb a dolgokat ezen a csatornán keresztül intézni. A médiacenterekben külön elérhetősége van a csapatomnak. Noha olykor egyszerűbbnek látszik előkapni egy mobiltelefont, a tengerentúli utak - Kína, Japán - alkalmával leginkább Skype-ot használunk.

- Beszéljünk egy kicsit a sportról is! Hogyan áll a felkészülés, mit tervez a jövő évadra?

- Tóth Imre: Imi most kapta meg az új motort, nagyon elégedett vele, sokkal jobbnak találja, optimális a váz, a finom beállítások még tökéletesítésre várnak, de így is jobban ment, mint a tavalyi gépével. 2008-ban Barberá egy teljesen új fejlesztést kapott, így ő a gyárival, Imi a félgyárival indul. Remélem jobb eredmények születnek, bíztatók a teszteredmények, ráadásul Imi már egy évet ment 250-nel, és ez sokat számít.

- Imi, te hogyan tartod a kapcsolatot a külvilággal, ha például versenyen vagytok, és el vagy szakítva az otthonodtól, barátaidtól?

- Tóth Imi: Amikor úton vagyunk, inkább telefonon, de amikor megérkezünk a szállodába, vagy ahol van internet, ott lehetőség szerint gép elé ülök. Nem vagyok internetfüggő, csupán vannak kedvenc oldalaim, melyeket rendszeresen meg szoktam nézni. Ha emailt várok, akkor rendszeresen felnézek a netre, de ha verseny van, inkább arra koncentrálok. Természetesen a fontos sportági hírekbe, időjárási adatokba azért bele szoktam pillantani mindig, amikor csak lehetőségem nyílik rá.

- És ha pihensz?

- Tóth Imi: Nem szoktam elzárkózni a külvilágtól, ha pihenőnapom van, a világháló nem csak hírolvasásra jó. Barbival MSN-ezni szoktunk, ha távol vagyunk, de ha nincs előttünk PC, a telefont használjuk. Vannak fanatikus internetezők, de én csak a szokásos oldalaimat nézem, tudatosan, célirányosan keresek, csak azt olvasom, ami érdekel.

- Van weboldalad, ami hamarosan megújul, mennyire áll közel hozzád?

- Tóth Imi: 2004-2005-ben folyamatosan írtam a weboldalra tapasztalataimat, élményeimet, a megújult oldalamon újra lesz lehetőségem, remélem időm is. Fontos, hogy egy sportoló a világhálón jelen legyen, mert nagyon sok ember a weben követi az eseményeket, ha valakinek pedig kérdése van, fontosnak tartom, hogy válaszoljak rá, és naprakész hírekkel lássuk el az érdeklődőket. Természetesen nem én bütykölöm az oldalt a kamionban, egy profi csapat tölti az anyagokat.

- Mit vársz ettől az évtől? Milyen az új motorod?

- Tóth Imi: Barbi 2007-es motora lesz az én 2008-as félgyárim, tehát a teszteket az ő régi motorjával nyomom. Ez nem olyan régóta lehetséges: miután többen kifogásolták, hogy csak akkor lehetett feljebb jutni a listán félgyárival, ha valaki kiesetett, vagy motorhibája lett, lehetőség nyílt, hogy az azévi gyári motor a következő évi félgyári legyen. Hogy mit is várok ettől az új évtől? Ennél csak jobban szerepelhetek... sokkal jobbat várok az új évadtól, az összes versenyen szeretnék pontot szerezni.