Új finanszírozás az egyházaknál

Vágólapra másolva!
Átalakítaná a kormány az egyházak egyszázalékos támogatási rendszerét, de a felekezetek kérésére nem jövőre, csak 2009-től térnek át az új finanszírozásra - olvasható a Népszava hétfői számában.
Vágólapra másolva!

Az adózók a jövőben is ugyanúgy ajánlhatnák fel személyi jövedelemadójuk 1 százalékát, mint eddig, de a költségvetésből ezután járó kiegészítő támogatás rendje megváltozna.

Az egyes egyházak a jövőben nem kaphatnának a büdzséből nagyobb kiegészítést, mint amennyit az adózók felajánlottak számukra; így a jelenlegi adózói rendelkezéseket figyelembe véve mintegy 30 százalékkal kevesebb támogatáshoz jutnának.

Csepregi András, az Oktatási és Kulturális Minisztérium egyházi kapcsolatokért felelős titkárságának vezetője elmondta: az egyházak kérésüket egyebek mellett azzal indokolták, hogy a finanszírozás változása miatt a jelenleginél mintegy 30 százalékkal, 2-3 milliárd forinttal kevesebb forráshoz jutnának, és ez érzékenyen érintené a költségvetésüket. Hiller István miniszter jogosnak vélte és elfogadta az érvelést, az egyéves moratórium alatt viszont az egyház-finanszírozás egészét át fogják tekinteni.