Az európaiak negyede mobilra váltott

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat legújabb jelentése szerint az európaiak 25 százaléka már nem rendelkezik vezetékes telefonnal, kizárólag mobilt használ.
Vágólapra másolva!

A tavalyi évben a kizárólag mobiltelefont használó állampolgárok száma az EU-ben 18 százalékos volt. A kutatás szerint a csak mobilt használók többen vannak az új tagországok lakosai között - Csehországban 42 százalék, ugyanakkor Németországban 11. Ennek oka, hogy a szegényebb egykori szocialista országokban a vonalas hálózat eleve kevésbé volt kiépített, mint Nyugaton.

A legtöbb mobil-előfizető Luxemburgban él (száz lakosra 158 mobil jut). Őket követi Litvánia 127, majd Olaszország 122 előfizetéssel. A legbeszédesebb európai ország Ciprus, itt átlagban minden telefonáló napi hat percet tartja füléhez a kagylót. A legszűkszavúbbak - legalábbis távközlési téren - a lengyelek (1,3 perc) és a németek (1,6 perc).

Érdekesség viszont, hogy Finnországban, a Nokia hazájában a lakosság 47 százaléka mondott le a vezetékes telefonjairól. Svédországban, ahol a konkurens Ericsson központja található, viszont gyakorlatilag nincs olyan ember, aki ne bízna még mindig földi szolgáltatójában. Mobil-előfizetéssel 2005-ben száz lakosból immár 95 rendelkezett az EU-n belül, míg 1996-ban még csak százból nyolcan használtak mobiltelefont. A felmérés során az összes uniós országot vizsgálta, kivéve Bulgáriát és Romániát, amelyek csak az idén csatlakoztak az Unióhoz. Az 1996-os felméréshez képest a hagyományos telefon mindössze négy százalékos növekedést (44-ről 48 százalékra) könyvelhetett el magának.