Spamet is szűr a Symantec mobilos védelmi szoftvere

Vágólapra másolva!
Vírusellenőrzőt, tűzfalat és spamszűrőt is tartalmazó mobiltelefonos alkalmazást dobott piacra a Symantec. A Norton Smartphone Security-t a Windows Mobile és a Symbian szoftvert futtató okostelefonokkal lehet használni.
Vágólapra másolva!

Az alkalmazás is hasonlóképpen működik, mint a PC-n használatos védelmi szoftverek: a háttérben futva folyamatosan figyeli az adatforgalmat, így a készülék tulajdonosa aggodalmak nélkül e-mailezhet, szörfölhet az interneten, vagy vehet igénybe mondjuk mobilbankos szolgáltatásokat. Hasonló mobilos alkalmazásokat korábban már más szoftvergyártók is kiadtak, a Symantec új termékének legfontosabb extrájának a levélszemét-szűrő számít.

A Symantec illetékese úgy nyilatkozott, manapság a nyilvános, nem védet wifi-kapcsolatok is kockázatot jelenthetnek, a weben, illetve az e-mailben terjedő vírusok már az okostelefonokat is képesek megfertőzni, a cég szerint háromszázféle mobilos kártevő létezik. Egy ilyen program segítségével hackerek a távolból utasításokat adhatnak ki az eszköznek, és akár leveleket, üzeneteket, telefonszámokat vagy képeket is megkaparinthatnak arról észrevétlenül.

A biztonsági alkalmazást a cég telepítő CD-n, illetve webről letölthető változatban árusítja 30 dllárért, vagyis nagyjából 5200 forintért, ami egy éves vírusminta-frissítést tartalmaz. Az egy-két megabájtos szoftvert Windows Mobile 5, Windows Mobile 6, illetve Symbian OS 9 (Series 60 és UIQ3) operációs rendszert futtató mobilokkal lehet használni.

Az Applied Research a közelmúltban végzett egy felmérést az Egyesült Államokban, ebből kiderült, hogy az okostelefont használók 34 százaléka a mobilján internetezve éri el a bankszámláját, az 54 százalékuk pedig rendszeresen keres fel jelszóval védett weboldalakat. A szakértők szerint ahogy egyre többen kezdik el használni a mobileszközöket hasonló célokra, úgy válik anyagi szempontból egyre kecsegtetőbbé a vírusírók és a hackerek számára, hogy a mobil eszközöket is megcélozzák kártevőikkel.