Gyors vírusirtót akarnak a magyarok

Vágólapra másolva!
A hazai PC-k döntő többségén megtalálható valamilyen víruskereső szoftver, melyek esetében az itthoni felhasználók leginkább azt tartják fontosnak, hogy ne terhelje le a gépét, s lehetőleg olcsó is legyen - derül ki egy felmérésből.
Vágólapra másolva!

Az NRC Piackutató a NOD32 víruskeresőt forgalmazó Sicontact megbízásából térképezte fel azt, hogy a magyar, 18 és 69 év közötti korú otthoni felhasználók miképpen viszonyulnak a vírusvédelmi szoftverekhez.

Szinte mindenki használ víruskeresőt

A tanulmány szerint itthon a PC-használók 93 százaléka, mintegy négymillió-kétszázezer ember használ valamilyen vírusvédelmi alkalmazást. Ezek közül a legnagyobb részesedéssel a szlovák fejlesztésű NOD32 (43 százalék) bír, a második és harmadik helyen pedig két ingyenes szoftver, az Avast és az AVG áll (14 és 11 százalékos részesedéssel), melyek cseh cégek termékei, míg a Symantec Norton AntiVirusa 8 százalékos arányával a negyedik helyre került.

Az otthoni PC-vel rendelkezők 7 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem használ vírusirtót, bár arra, hogy a megkérdezettek milyen operációs rendszert használnak - azaz feltétlenül szükségük van-e vírusvédő programra -, nem tér ki a tanulmány.

Nem a hirdetéseket nézik

A felmérés eredményei alapján a hirdetések csak a hazai felhasználók elhanyagolható részére (3 százalék), gyakorolnak hatást, a legtöbben inkább ismerős szakemberek tanácsát kérik ki. A vírusirtó programokkal szemben támasztott legfőbb igény, hogy rezidens védelmi modulja ne terhelje le a számítógépet, míg az ár csak másodlagos, a harmadik legfontosabb szempont pedig a vizsgálatok lefutásának fürgesége.

Emellett a magyar nyelvű kezelőfelületet, illetve a levélszemét elleni védelmi funkciókat, tűzfal-funkciókat tartják fontosnak - olvasható a beszámolóban.

Az ingyenes verziók dominálnak

Bár sokan használnak itthon víruskeresőt, csupán 17 százalékuk vásárolt ilyen szoftvert, a felhasználók jelentős része (11 százalék) pedig egyéb módon - például a frissen vásárolt PC-re telepítve - jutottak teljes értékű, fizetős alkalmazáshoz, 22 százalék pedig valamilyen egyéb forrásból szerezte be azt (ide tartoznak például a kalózverziókat használók is). 4-4 százaléka a megkérdezetteknek internetszolgáltatójától vagy újságelőfizetéshez kapta az általa használt védelmi szoftvert.

Ugyanakkor minden második hazai PC-s valamilyen ingyenes víruskeresőt, vagy egy fizetős termék próbaverzióját telepítette gépére. A vírusirtók mellett sokan (82 százalék) használnak tűzfalat, spamszűrőt (51 százalék) és kémprogram-eltávolítót (39 százalék).

A legtöbb PC-t már megfertőzték

Az otthoni felhasználók számítógépeinek többségét (71 százalék) megtámadta már valamilyen kártevő, s ugyanennyi esetben érzékelték azt, hogy PC-jük lelassult, vagy instabillá vált. Az esetek zömében (80 százalék) ennek hatására a teljes rendszert újratelepítették, 9 százaléknak pedig kisebb-nagyobb összeget is kellett fizetnie a vírustalanításért.

A magyar felhasználók jelentős része (45 százalék) leginkább a gépén lévő adatait félti a kártevőktől, a biztonsági problémák okainak pedig leginkább a nem megfelelő védelmi programokat és a hackereket tartják.