Vágólapra másolva!
A kissé szokatlan kiírás miatt nehéz reális képet alkotni arról, hogy mely együttesek állnak a legjobban az UEFA-kupa csoportkörében, hiszen a csapatok eltérő számú mérkőzést játszottak. Ráadásul a héten az a három gárda is szabadnapos lesz, amelyik eddig mindkét mérkőzését megnyerte, vagyis az Everton, a Panathianikosz és a Girondins Bordeaux még nem harcolhatja ki a továbbjutást - ellentétben mondjuk a Bayern Münchennel vagy a Fiorentinával.

A bajor gárdánál a legutóbbi, Bolton Wanderers elleni csoportmérkőzés után "borult ki a bili", hiszen az angolokkal csak egy 2-2-es döntetlent ért el hazai pályán a csapat, és ezt követően az alelnök, Karl-Heinz Rummenigge élénken kritizálta a szakvezetőt, Ottmar Hitzfeldet, akinek pozícióját az ezt követő, VfB Stuttgart elleni bajnokin elszenvedett vereség sem erősítette.

A legutóbb a VfL Wolfsburg ellen ugyan megint nyert a Bayern, és továbbra is vezet a Bundesligában, de ezzel együtt sem a legjobb a hangulat a klubnál, amihez a rengeteg sérülés is hozzájárul. A Sporting Braga elleni UEFA-kupa-mérkőzésen például Lukas Podolski, Marcell Jansen és Bastian Schweinsteiger sem áll a gárda rendelkezésére, igaz, legalább Martín Demichelis felépült.

A vezetőség persze ezzel együtt is győzelmet vár a csapattól Portugáliában, hiszen a három ponttal a bajorok már továbbjutók, és a csoportgyőzelemhez is közelebb kerülnének. A Sporting Braga viszont hazai pályán még sohasem kapott ki az európai kupaporondon, ráadásul a luzitánokat az edzőcsere is feldobhatja, hiszen a bragaiaknál az egykori kiváló védőt, Jorge Costát Manuel Machado váltotta a kispadon, akinek egy Bayern elleni jó eredmény új lendületet adhat.

Érdekesség, hogy az F csoportban nem a Sporting Braga az egyetlen klub, amelynél edzőcsere történt: a Bolton Wanderersnél még a müncheniek elleni találkozó előtt került a kispadra Gary Megson, a Crvena Zvezdánál pedig a legutóbbi fordulóban az Arisz Szalonikitől elszenvedett vereség után küldték el Milorad Kosanovicot, akinek utódja Mitar Mrkela lett. Ő azonban a nemzetközi porondon még nem debütálhat, hiszen a belgrádiak ezúttal szabadnaposak.

Új mesterrel vág neki viszont aktuális mérkőzésének a Hapoel Tel-Aviv, ahol a hét végén lemondott posztjáról a szakvezető, Guy Lezon. A Getafe elleni találkozón így a korábbi erőnléti edző, Ron Zivlin irányíthatja a csapatot, de a spanyolok ellen valószínűleg ő sem számít túl sok sikerélményre, hiszen a Michael Laudrup által gardírozott hispán gárda eddigi egyetlen mérkőzését megnyerte - idegenben a Tottenham Hotspur ellen.

A londoniak eközben a dán Aalborgot fogadják majd, és alighanem számukra is csak a győzelem az elfogadható eredmény - és ha mind a Spurs, mind a Getafe begyűjti a három pontot, akkor gyakorlatilag el is dől, hogy melyik három gárda megy tovább a csoportból.

Az új szakemberek sorát a Lokomotiv Moszkva is bővíti, az orosz klubnál ugyanis a bajnokság két héttel ezelőtti lezárását követően menesztették a trénert, Anatolij Bisovecet. Mivel azonban a csapatnak idén még van két UEFA-kupa-mérkőzése, így aztán valakit, ha csak ideiglenes jelleggel is, de ki kellett nevezni, a vezetőség választása pedig a tartalékcsapat edzőjére, Renat Biljaletgyinovra esett - akinek fia, Dinijar az első keret tagja, sőt, orosz válogatott.

A moszkvaiak ezúttal az FC Köbenhavnt fogadják, és illene megnyerniük a meccset, ha tovább akarnak jutni, hiszen eddig csak két döntetlent értek el, a dánok viszont eddigi egyetlen meccsüket elveszítették, ráadásul hazai pályán. A Fiorentina számára ünnepi mérkőzés következik Athénban, hiszen az AEK elleni találkozó a violák 100. összecsapása lesz az európai porondon.

A klubnál ennek ellenére rendkívül rossz a hangulat, hiszen a csapat mesterének, Cesare Prandellinek a felesége régóta tartó betegség után hétfőn elhunyt. A szakvezető a hét végi, Reggina elleni bajnokin nem is ült le a kispadra, hanem asszisztense, Gabriele Pin irányította a gárdát, és valószínűleg Athénban is ő meccsel majd.

Forrás: EPA

Maniche és az Atlético az Aberdeen ellen készül

A firenzeiek egy esetleges győzelemmel továbbjutnának csoportjukból, és ugyanezt a Zenit Szankt-Petyerszburg is elmondhatja magáról. A friss orosz bajnok, amely az aranyérem megszerzése óta most először lép pályára, azt a német 1. FC Nürnberget fogadja, amely jelenleg pont nélkül áll, és inkább a bajnokságra koncentrál, hiszen a Bundesligában várakozáson alul szerepel.

Az edzők lesznek a középpontban a H csoportban sorra kerülő Panioniosz-Galatasaray találkozón, hiszen a görög gárda mestere, Ewald Lienen egykoron a törökök német trénerének, Karl-Heinz Feldkampnak a játékosa volt.

Szintén régi ismerősök találkoznak a Sparta Praha-Szpartak Moszkva mérkőzésen, hiszen a két gárda a múltban többször is összecsapott egymással a nemzetközi porondon, és az 1990-es meccsükön a jelenlegi edzők (a cseheknél Michal Bílek, az oroszoknál pedig Sztanyiszlav Csercseszov) egyaránt a pályán küzdöttek egymással. Ez a csoport tűnik egyébként a legkiegyensúlyozottabbnak, hiszen két forduló után az ötből négy együttesnek is három pontja van.