Már fejlesztik a HD-tévék utódját

Vágólapra másolva!
Bár még a nagyfelbontású, ún. HD-képes tévék, DVD-k sem terjedtek el, egy japán cég már egy ezeknél is drasztikusan jobb minőséget biztosító technológiát, az Ultra HD-t fejleszti - igaz, nem egy-két éven belül fog megjelenni.
Vágólapra másolva!

A Tech.co.uk online informatikai magazin a What Satellite & Digital TVmagazin egyik cikkét közölte le, melyben az Ultra HD, illetve Super Hi-Vision néven is ismert technológiát mutatják be. A jelenlegi újnak számító, 720 és 1080 függőlegesen sort használó HD-megoldásokkal ez 4 ezer sorból épít majd fel jóval részletgazdagabb képet.

A lap értesülései szerint a japán NHK már meg is tette a szükséges első lépéseket annak érdekében, hogy az Ultra HD-ből (U-HD) nemzetközileg használatos, iparági szabvány váljon. A társaság a Society of Motion Picture Television Engineers (SMPTE) nevű iparági testület számára be is nyújtotta már revízióra az U-HD technológiai leírását. Az NHK várakozásai szerint Ultra HD technológia nagyjából húsz év múlva debütálhat kereskedelmi szolgáltatásként.

Forrás: [origo]

Óriási felbontást használ

Az NHK kutatórészletének vezetője, Kodzsi Mitani szerint az Ultra HD technológia akár 33 millió pixelnyi képi információ továbbítását teszi majd lehetővé 7680x4320 képpontos felbontásban. Ez nagyságrendekkel több, mint amire a jelenleg legfejlettebnek számító, 2,1 millió körüli pixelszámmal operáló, 1980x1080 pixeles felbontást kínáló 1080p technológia működik. Jelenleg még nem is létezik olyan megjelenítő, amely alkalmas lenne ennyire nagy felbontású felvétel lejátszására.

Valahol el kell kezdeni

Az SMPTE szabványokkal foglalkozó igazgatója, Peter Symes úgy véli, a mostani esemény fontos mérföldkőnek számít, mivel a jelenlegi technológiai csúcsnak számító HD-filmes technológiák kidolgozása is egy hasonló lépéssel kezdődött, még a szervezet egyik 1981-es konferenciáján. Ekkoriban még a HDTV kidolgozóit is sokan tartották bolondnak, az egyik szakértő 26 évvel ezelőtt a megoldás kapcsán például a következőképpen nyilatkozott: "a HD-televíziózás akkor lesz elérhető, amikor a háztartásokban antigravitációs gép működik majd".

Symes szerint mindenki tudatában van annak, hogy az Ultra HD nem a közeljövő új technológiája, mivel bármilyen hatékony tömörítési technológiákat fejlesszenek is a elkövetkezendő évtizedben, így is rendkívül nagy sávszélességet igényel majd a jelenlegi szabványoknál sokkal több képi információt tartalmazó jel átvitele.