Nincs itthon elég magyar dolgozó

Vágólapra másolva!
Migrációs stratégiára lenne szüksége a magyar munkaerőpiacnak, mert egyre nehezebb külföldi munkavállalókat toborozni. Közben fokozódik a külföldi egyelszívás.
Vágólapra másolva!

Míg itthon a hazai vállalatok kilenc százaléka nem talál az üres posztokra magyar munkaerőt, sőt külföldről is egyre nehezebben toboroz szakképzetteket, addig a magyarokat elcsábítják a régi uniós tagállamok - írja a Világgazdaság.

Megcsappant Magyarország vonzóereje: 2007 első kilenc hónapjában a kiadott munkavállalási engedélyek, bejegyzett regisztrálások és zöldkártya-igazolások együttesen még a 43 ezret sem érték el, ez negyedével kevesebb, mint 2006 azonos időszakában volt.

Többek között ez ösztönözte a munkaügyi tárca döntését, miszerint januártól korlátozások nélkül megnyitjuk munkaerőpiacunkat a Romániából érkező felső-, közép-, alapfokú végzettséggel és szakmunkás-bizonyítvánnyal rendelkezők előtt.

Keleti szomszédunk uniós csatlakozásával ugyanis csaknem egyharmadával kevesebb román állampolgárságú munkavállaló jött hozzánk az idén, emellett csökkent az Ukrajnából, Szlovákiából érkezők száma is - írja a lap.

A munkaügyi tárca és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara korábbi elemzése szerint itthon 18 ezer körüli tartósan betöltetlen (egy éven túl üres) munkahely van, főleg a feldolgozóipar, a pénzügyi szolgáltatások és az építőipar területén.

Az üres álláshelyekre persze bőven jutna dolgozó, ha a munkaügyi központoknál regisztrált álláskeresők képzettsége a hiányszakmákéval azonos lenne, vagy mobilabbak lennének a magyar munkavállalók.