Elég fejlesztési forrás van az MFB-nél

Vágólapra másolva!
A Magyar Fejlesztési Banknak (MFB) korlátlan mennyiségű fejlesztési pénz áll rendelkezésére mindhárom szektorban, vagyis a kkv-k, az önkormányzatok és az agrárszektor finanszírozására. Az MFB áprilisig három új finanszírozási programot indít a gép- és beruházási lízing, a forgóeszköz- és a devizafinanszírozás területén, az utóbbit még februárban - jelentették be a bank vezérigazgatói, Erős János és Czirják Sándor.
Vágólapra másolva!

Az MFB-nek idén meg kellett újítania hitelprogramjait, és új projekteket is létrehoztak - mondta el Czirják Sándor. Az élő hitelprogramok összes kerete 681 milliárd forint. A bank a kedvezőtlen beruházási környezet ellenére idén több mint 140 milliárd forint hitelt folyósított. Az év során jóváhagyott hitelkérelmekkel közel 5200-ra nőtt a kedvezményes hitelt felvevők száma, a hitelek összege pedig eléri a 320 milliárd forintot. A refinanszírozás keretében kihelyezett hitelek év végi várható állománya 210 milliárd forint.

A bank idén már nem hajtott végre új, közvetlen tőkebefektetést, sőt 7 darab, 2,6 milliárd forint nyilvántartási értékű tőkebefektetést értékesített - erősítette meg Erős János. A bank fejlesztési tőkebefektetési stratégiája a jövőben az EU-szabályozással összhangban, elsősorban a piaci befektetők bevonásával létrehozott kockázati tőkebefektetési alapokon keresztül valósul meg - mondta el. Két alap létrehozása már folyamatban van nagy stratégiai befektetőkkel közösen, a kkv-szektor finanszírozására.

A bank mérlegfőösszege az év végére elérheti a 870-880 milliárd forintot, számottevően meghaladja az autópálya hitelek visszafizetésével korrigált üzleti tervben előirányzott 808 milliárd forintot (az év végére visszafizetik a teljes, 417 milliárd forintos autópálya portfoliót) - ismertette Czirják Sándor az üzleti eredményeket. A működési költségek mérséklődtek az előző évhez képest, az idei évre várható adózás előtti nyereség 10,3 milliárd forint, kis mértékben meghaladja a tervezettet. Az MFB idén 456 millió euró összegben vont be forrást, ebből 400 millió euró a lejáró szindikált hitelt pótolta kötvénykibocsátással, emellett a bank 56 millió euró intézményi hitelt hívott le hitelprogramjai finanszírozására.

Az MFB idén viszonylag olcsón tudott forrást szerezni, s elég devizája van ahhoz is, hogy ha szükséges, magyar bankoknak hitelezzen a bankközi piacon - derült ki. A fejlesztési bank idén mintegy 100 milliárd forintnyi új hitel kihelyezésével számol; az állomány a korábbinál lassabban bővül, mert a türelmi idő lejártával a törlesztések egyre jelentősebbek. A jövő évi forrásbevonást részben a kihelyezések bővülése, részben a lejáró források (2008-ban 582 millió euró) pótlása határozza meg. A jövő évre összesen 800 millió euró forrásbevonási keretet hagytak jóvá az MFB számára.

A bank vezetése a jövő évi üzleti tervben 909 milliárd forintot meghaladó mérlegfőösszeggel számol. A működési költségek jövőre az idei szinten maradnak. Az adózás előtti nyereség az ideinél kisebb, 7,4 milliárd forint lesz, az euró- és forintkamat közötti sáv ugyanis szűkül, ami csökkenti a marzsot - mondta Czirják Sándor. Az MFB nem profitorientált cég, a bankcsoportnak akkora nyereséget kell produkálnia, hogy a saját tőke reálértékét megőrizze, ennek a követelménynek a várható eredmény eleget tesz - tette hozzá. Az MFB 2007. év végi saját tőkéje az előzetes adatok szerint 129,8 milliárd forint, a 2008 végére tervezett 135,7 milliárd forint.