Jegyet adnak Wii helyett

Vágólapra másolva!
A karácsonyi csúcsszezonra elfogyott a boltokból a Nintendo Wii videojáték. A mozgásérzékelős irányítóval szerelt konzol helyett Amerikában már vásárlást igazoló bónokat osztogatnak, hogy legalább kapjon valami kézzelfoghatót kaphasson a masinára vágyó gyerek.
Vágólapra másolva!

Aki most fizet, január végéig biztosan hozzájut a készülékhez - ígérte Reggie Fils-Aime, a japán Nintendo amerikai leányvállalatának vezetője. Becslések szerint a cég a Wii-hiány miatt 1,3 milliárd dollár (230 milliárd forint) bevételtől esik el, ezt mérsékli reményeik szerint a jegyrendszer.

James Lin, a londoni MDB Capital elemzője szerint az új generációs játékkonzolból havonta gyártott 1,8 millió darabnak a duplája is percek alatt elkelne. Az idei üzleti évre a Nintendo a kezdeti 14 millióról 17,5 millió darabra módosította a gyártási céltervet, de a vártnál jóval nagyobb kereslettel így sem lehet lépést tartani.

"Ha a sok beszállító közül csak egy nem tudja növelni a termelést, akkor egyszerűen nincs több Wii, és most éppen ez a helyzet" - mondta Fils-Aime az új keletű összeesküvés-elméletekre reagálva, amelyek szerint a hiány mesterséges. "Nincsenek titkos raktárak, ahol hegyekben állnak a konzolok, hogy gerjesszük a keresletet."

A Nintendo készüléke tavaly decemberben jelent meg: újszerű, tévé-távirányítóhoz hasonlító játékvezérlőjével és kedvező, 250 dolláros (44 ezer forint) árával rögtön maga mögé utasította a versenytársakat. A premier utáni időszakban sokhelyütt több Wii fogyott, mint a Sony PlayStation 3 készülékéből, és a Microsoft-féle Xbox 360-ból együtt.

A Sony aztán idén októberben 981 dollárról majdnem a felére, 519 dollárra csökkentette a PS3 árát. Novemberben a japán piacon 183 ezer darab kelt el a készülékből, harmincezerrel több, mint a Nintendo termékéből, ami jól mutatja, hogy az új generációs játékkonzolok csatája még nem ért véget - áll a The Times című brit napilap honlapján megjelent beszámolóban.