Szabó bácsi helyett minden nagyon zene

Vágólapra másolva!
2007 nyarán teljesen új Petőfi rádiót kaptunk: az új szlogen a "Nagyon zene" lett, ezzel párhuzamosan eltűnt a Szabó család, a Kabarécsütörtök, a Körkapcsolás és valamennyi évtizedek óta létező műsor. Az új Petőfi a kereskedelmi rádiókétól eltérő zenei kínálattal próbálkozik - hasonló modell egyes országokban bejött, nálunk viszont az ORTT nem nézi jó szemmel ezt a fajta közszolgálatiságot, és sok egyéb támadás is éri a Petőfit. Lássuk, hogyan történt mindez.
Vágólapra másolva!

Megújul a Petőfi rádió
Új hangnemben, új műsorstruktúrával a 18-39 éves korosztályt szólítja meg a holnap induló új Petőfi rádió: eztán a zene játssza a főszerepet. A Petőfi Rádió új szlogenjével ("Nagyon zene") is már demonstrálja, hogy mi lesz az adó új irányvonala, és az új műsorok mellé új hangnemet is ígér.

Csillag János: "Nem álltunk be az igénytelen kereskedelmi rádiók sorába"
Új koncepcióval, zenei rádióként született újjá a hónap elején a Petőfi Rádió, melynek új főszerkesztője, Csillag János az [origo] Vendégszobájában válaszolt az elégedett vagy éppen elégedetlen hallgatók kérdéseire. Azoknak, akik a Kabarécsütörtököt sírják vissza, a főszerkesztő a Kossuthot javasolja, viszont szerinte nem a közszolgálatiság degradálása az, hogy zenei rádió lett a Petőfiből.

A tarhonyás somlói vége - könnyűzene és közszolgálat a Petőfin
Véget ért a vegyes felvágott korszaka, a Petőfi rádió júniustól szinte kizárólag a zenére koncentrál. A merész tartalmi változtatás augusztus közepétől a Magyar Rádió teljes arculatváltásával is kiegészült, bizonyítandó, hogy a közszolgálat nem feltétlenül jelent egyet az érdektelenséggel. Összeállításunkból kiderül, hogy a menedzsment szerint még mivel nem. Pénteken délután kettőtől az [origo] Venégszobájában személyesen is megkérdezhetik Such Györgytől, a Magyar Rádió elnökétől, vajon jó volt-e ez így.

Such György: A Petőfi minőségi zenét ad
A Magyar Rádió elnöke szerint korábban probléma volt, hogy negyven éves kor alatti hallgatókat elvesztette a közmédium: a mostani átalakításokkal úgy véli, hogy sikerült változtatni a szomorú trenden. Úgy látja, hogy az a közrádió, amelyiket senki nem hallgat, nem is tarthatna igényt a közfinanszírozásra, azaz szükséges volt a radikális változtatás. A felfordulásnak még nincs vége, a leépítések három üteme még hátravan.

Az ORTT kevesli a közszolgálatiságot a Petőfin
Az Országos Rádió és Televízió Testület szerint a megújult Petőfi Rádió nem teljesíti közszolgálati kötelezettségeit. A hatóság konzultálna Such Györggyel, a közszolgálati médium elnökével.

Kovács György: A digitalizáció nyertese a tévénéző
Az ORTT elnöke a chaten elmondta, hogy a testület valóban nehezebben szankcionálhat, mint korábban, de idő kérdése, és visszaállhat a régi rend. A közelgő digitális átállástól nagy változásokat vár, úgy látja, hogy a nyertes csakis a néző lehet. Miközben magánemberként sekélyesnek tartja egyik-másik kereskedelmi tévé kínálatát, úgy látja, hogy a valódi probléma, hogy az alacsony színvonalú műsorok nézettsége kiemelkedő. A Petőfi rádió átstrukturálásával alapvetően egyetért.

Fél évvel a váltás után - az új Petőfi rádió első hat hónapja
A Petőfi rádió fél éve váltott struktúrát, s nagyjából az indulás óta megosztja a közvéleményt. Létjogosultságát igazolhatja megnövekedett hallgatottsága, s az a tény, hogy hiánypótló tevékenységet folytat, még akkor is, ha egész nap szinte csak zenéket játszik. Arról viszont már vita folyik, hogy közszolgálatinak minősül-e az adó. Az alábbi cikkben áttekintjük, hogy mitől lehet jó vagy nem jó az MR2-Petőfi rádió, továbbá megvizsgáljuk, hogy a nyár óta milyen lépések történtek az ORTT részéről.